Γιατί οι Ιάπωνες φοράνε μάσκες;


Αναμφίβολα, αυτή ήταν μία από τις μεγαλύτερες απορίες που είχα πριν ασχοληθώ με τα anime και κατ’επέκταση την ιαπωνική κουλτούρα. Γιατί φοράνε μάσκες; Μήπως είναι υποχόνδριοι; Μήπως είναι άρρωστοι; Μήπως είναι χειρουργοί;!

Πρόσφατα λοιπόν διάβασα ένα κείμενο που ξεδιάλυνε όλες αυτές τις απορίες, και έτσι αποφάσισα να μοιραστώ την όχι-και-τόσο-συνταρακτική αλλά παρ’όλα αυτά ενδιαφέρουσα αλήθεια μαζί σας!

Όλα άρχισαν την περίοδο Τάισο (1912-1926), λόγω της ισπανικής γρίπης που είχε ξεσπάσει και είχε κοστίσει την ζωή περίπου 21.640.000 ανθρώπων, από τους οποίους 250.000 ήταν Ιάπωνες. Η χρήση τους συνεχίστηκε και μετά το πέρας του Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η σκόνη από τις κατεδαφίσεις των κτιρίων για την ανοικοδόμιση της χώρας, έγινε ανυπόφορη.

Σε όλο αυτό βέβαια συνέβαλε και το “μάρκετινγκ” της εποχής, καθώς οι έμποροι υφασμάτων, βρήκαν ακόμη μία ευκαιρία για να πουλήσουν το εμπόρευμά τους, αφού οι Ιάπωνες είχαν αποφασίσει να καλύπτουν με ύφασμα ένα ακόμη μέρος του σώματός τους. Έτσι αρχικά πουλούσαν απλά το ύφασμα, μετά όμως άρχισαν να πωλούν έτοιμες μάσκες από βαμβάκι ή γάζα, ώσπου εμφανίστηκαν οι χειρουργικές μάσκες όπως τις ξέρουμε σήμερα!

Ένας άλλος λόγος που φορούν μάσκες είναι φυσικά ο ίδιος για τον οποίο φοράμε ενίοτε και όλοι οι υπόλοιποι: Λόγοι υγείας. Αυτό βέβαια δεν είναι μονόπλευρο όπως κάποιος μπορεί να σκεφτόταν. Δηλαδή δεν ενδιαφέρονται μόνο να μην κολλήσουν κάτι οι ίδιοι, αλλά από ευγένεια, αν είναι οι ίδιοι άρρωστοι, να μην κολλήσουν τους άλλους. Άλλωστε σε μία τόσο πολυπληθή χώρα, ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος, και το ίδιο είναι κ η εξάπλωση διαφόρων ασθενειών. Ένας ακόμη σημαντικός λόγος υγείας είναι οι διάφορες αλλεργίες. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 20% των Ιαπώνων υποφέρουν από την γύρη!

Φυσικά δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω απ’αυτό το άρθρο και αυτούς που έκαναν την αναγκαιότητα μόδα! Μία βόλτα στα μεγάλα κέντρα της μόδας μέσα στο Τόκυο (βλ. Harajuku κ.α), αρκεί για να δει κανείς εκατοντάδες μάσκες σε όλα τα πιθανά σχέδια και χρώματα, ικανές να ικανοποιήσουν και το πιο απαιτητικό fashion icon της περιοχής!

decora02

Τέλος, ποιος μπορεί να ξεχάσει την ανωνυμία που προσφέρει μία μάσκα; Είτε μέλος των συμμοριών Bosozoku, είτε απλά μέλη της κοινωνίας, η ιδιωτικότητα και η ανωνυμία είναι κάτι που αποζητούν πολλοί Ιάπωνες ακόμα και αν δεν το παραδέχονται. Αναπόφευκτο βέβαια σε μια χώρα που μετρά 127.368.088 πολίτες, διανεμημένους κατά 337 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο!

Share this: