Λογισμικό animation της Ghibli για ελεύθερη χρήση


toonz-ghibli-2016-03-21-01-ed

Μπορεί να μην έχετε ξανακούσει για το λογισμικό κινουμένου σχεδίου Toonz, σίγουρα όμως το έχετε δει να χρησιμοποιείται σε ταινίες του Studio Ghibli όπως τα Spirited Away και Tale of the Princess Kaguya (εικόνα επάνω), ή την σειρά κινουμένων σχεδίων Futurama. Τώρα, το Toonz Ghibli Edition που χρησιμοποιήθηκε από θρυλικούς παραγωγούς όπως ο Hayao Miyazaki επρόκειτο να γίνει ανοιχτό προς όλους, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα από στούντιο και ελεύθερους σχεδιαστές. Η ιδέα ήρθε όταν ο Ιαπωνικός εκδότης Dwango απέκτησε το λογισμικό από την Ιταλική developer Digital Video. Πλέον επικεντρώνεται στην παραμετροποίηση και την εξάσκηση, αλλά σύντομα θα πουλήσει σε εταιρίες μια premium έκδοση σε “πολύ ανταγωνιστική τιμή”.

Ο διευθυντής απεικόνισης της Studio Ghibli, Atsushi Okui, δηλώνει, “είμαστε χαρούμενοι που αυτή η ανοιχτή έκδοση συμπεριλαμβάνει την έκδοση της Ghibli. Ελπίζουμε πως πολλοί άνθρωποι μέσα και έξω από την βιομηχανία του κινουμένου σχεδίου θα χρησιμοποιήσουν αυτό το λογισμικό στη δουλειά τους”. Το Toonz, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το 1993, χρησιμοποιείται για να μετατρέψει την εικόνα που σχεδιάζεται στο χέρι ή είναι ραστεροποιημένη σε διανυσματικά γραφικά. Από εκεί, μπορεί να μετατραπεί σε 2D animation δημιουργώντας “σκελετούς” για τους χαρακτήρες, παρέχοντας επίσης παρόμοια ροή εργασίας και για 3D animation projects.

Η ανακοίνωση της “ανοιχτής πηγής” σημαίνει ότι μια εκδοχή του λογισμικού έτοιμη για παραγωγή, που παλιότερα στοίχιζε χιλιάδες δολάρια, είναι πλέον διαθέσιμη για τους επίδοξους σχεδιαστές. Η Studio Ghibli αναφέρει πως πρωτοχρησιμοποίησε την εφαρμογή το 1995 για την Princess Mononoke “ώστε να συνδυάσει το χειροποίητο σχέδιο με τα γραφικά σχέδια… και να συνεχίσει να παράγει σχέδιο υψηλής ποιότητας χωρίς μεγάλη πίεση χρόνου”. Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να μάθει κανείς ένα λογισμικό τόσο βαθύ όσο το Toonz, αλλά τώρα που είναι ελεύθερο, θα είναι πιο εύκολο για έναν φιλόδοξο καλλιτέχνη να μετατραπεί σε ένας ή μία νέος/α Miyazaki ή Takahata. Θα ανακοινωθεί επίσημα στο Anime Japan στο Tokyo, το οποίο ξεκίνησε χτες στις 26 Μαρτίου.

 

 

πηγή: Engadget

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *