Τα είδη της Tokyo Street Fashion 1


Η Ιαπωνία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες μητροπόλεις της υψηλής ραπτικής, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Μιλάνο κ.α. Τι γίνεται όμως έξω από τα σαλόνια της haute couture;

Η αφομοίωση του δυτικού τρόπου ντυσίματος από τους Ιάπωνες, που άρχισε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία της “μόδας του δρόμου” ή αλλιώς της street fashion. Η μόδα αυτή αποτελεί ένα μείγμα από παραδοσιακά ιαπωνικά στοιχεία και ξένα, ενώ συνήθως είναι πολύ extreme και avantgarde, όπως η υψηλή ραπτική που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις ευρωπαϊκές πασαρέλες (βλ. Λονδίνο).

Ο όρος street fashion είναι βέβαια πολύ ευρύς, καθώς συμπεριλαμβάνει πολλά είδη ντυσίματος και εξίσου πολλές υποκατηγορίες. Εδώ όμως θα αναφερθούν οι πιο βασικές και ευρέως γνωστές στην Δύση.

Lolita

Πρόκειται ίσως για το πιο γνωστό στυλ και χαρακτηριστικό της Ιαπωνίας. Με φορέματα, φρου-φρου και φιόγκους, είναι αυτό που δίνει τον ορισμό του kawaii. Υποκατηγορίες αποτελούν οι Gothic Lolita, Punk Lolita, Sweet Lolita, Classic Lolita και Kodona.

sweet_lolita_405437-30536218af

Gyaru/Ganguro

Αν και το Ganguro αποτελεί υποκατηγορία του Gyaru, αυτά τα δύο στυλ μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά. όπως το μαυρισμένο δέρμα, τα ντεκαπαρισμένα μαλλιά και την “τεχνιτή ομορφιά”, δηλαδή ψεύτικα νύχια, βλεφαρίδες, περούκες κτλ. Σε αντίθεση με το Gyaru που είναι η προσωποποίηση αυτού που στην Ευρώπη, θεωρείται κιτς πολυτέλεια, το Ganguro έχει περισσότερο χρώμα και πιο φρικαλέο μακιγιάζ. Και τα δύο στυλ όμως εξέφραζαν την αντίθεση των νεαρών κοριτσιών στα πρότυπα ομορφιάς εκείνης της εποχής (1970 και 1990 αντίστοιχα), δηλαδή τα μαύρα μαλλιά, το άσπρο δέρμα και την φυσική ομορφιά

Gyaru

Kogal

Ή αλλιώς Kogyaru. Εξίσου συνηθισμένο στυλ και πολλές φορές αποτυπωμένο σε anime και manga, χαρακτηρίζεται από την τροποποιημένη σχολική στολή (φαρδιές κάλτσες, πολύ κοντή φούστα και φαρδιά ζακέτα) και μακιγιάζ και μαλλιά που παραπέμπουν σε Ganguro.

kogalProfile

Decora

Ή αλλιώς “πασαλείφτηκα με κόλλα και κυλίστηκα στα Αccessorize”! Αυτό το στυλ χαρακτηρίζεται από το χρώμα και τα πολλά αξεσουάρ, κυρίως στα μαλλιά, που φτάνουν στο σημείο να καλύψουν ολόκληρη την φράντζα. Παράλληλα έχει πολλά kawaii στοιχεία, όπως οι φούστες από τούλι, ενώ απαραίτητα στοιχεία για να ολοκληρωθεί το look είναι οι circle lenses, τα χρωματιστά μαλλιά, οι ιατρικές μάσκες και το ένα στρώμα ρούχων πάνω από το άλλο. Αυτό το στυλ δεν είναι προνόμιο μόνο των κοριτσιών, αλλά υπάρχουν και πολλά αγόρια που το ακολουθούν. Γνωστοί Decora είναι η Haruka Kurebayashi και o Junnyan (στη φωτό).

kurebayashi-junnyan-2012-11-18-dsc8379-600x900

Shironuri

Shironuri σημαίνει “βαμμένος άσπρος”, και αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό/κανόνας στοιχείο αυτού του στυλ – το κάτασπρο πρόσωπο. Όμως το ντύσιμο περιλαμβάνει πολλά παραδοσιακά στοιχεία, όπως kimono ή hakama, ενώ συνηθισμένα είναι και τα στοιχεία από gothic lolita. Γνωστή Shironuri είναι η Minori (στη φωτό).

Minori-Christmas-2012-12-25-DSC3684

Visual Kei

Γνωστό σε όσους αγαπούν την ιαπωνική μουσική, είναι το αντίστοιχο του Glam rock/metal της Δύσης. Εκκεντρικό μακιγιάζ, περίεργα μαλλιά και avantgarde ρούχα που δεν περνάνε απαρατήρητα. Τις περισσότερες φορές το στυλ είναι ανδρόγυνο, με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζουν τα δύο φύλα, ενώ υπάρχουν καλλιτέχνες που ντύνονται αποκλειστικά με γυναικεία ρούχα. Υποκατηγορίες αποτελούν τα Oshare Kei, Angura Kei, Cult Party Kei, Dolly Kei και Fairy Kei.

galeyd

Περιοχές όπου είναι εύκολο να εντοπίσεις αυτά τα στυλ είναι οι Harajuku, Shibuya, Shinjuku, Ginza και Odaiba, δηλαδή οι μεγάλες περιοχές όπου η μόδα είναι το παν και βρίσκονται όλα τα εμπορικά καταστήματα μεγάλων και μη οίκων. Αυτό σημαίνει ότι εκτός αυτών των περιοχών, κάποια από αυτά θα θεωρηθούν υπερβολικά και απαράδεκτα.

Πλέον βέβαια, πολλοί νέοι Ιάπωνες δεν ακολουθούν αυστηρά τις παραπάνω στιλιστικές επιλογές, αλλά χαράσσουν πορεία δημιουργώντας το δικό τους προσωπικό στυλ, αναμειγνύοντας διάφορα στοιχεία, κάνοντας την Ιαπωνία ακόμα πιο ξεχωριστή και στον τομέα της μόδας!

Πηγές:

Wikipedia

Tokyo Fashion


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “Τα είδη της Tokyo Street Fashion