Τα Ιαπωνικά Χριστούγεννα! 1


Tα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία ανά τους αιώνες

Αν και ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός Χριστουγέννων στην πολυαγαπημένη Ιαπωνία έγινε το 1552 στο Yamaguchi από Ιησουίτες ιεραπόστολους, πολλοί υποστηρίζουν ότι ανεπίσημοι εορτασμοί είχαν αρχίσει ήδη από το 1549, όταν έφτασε στην Ιαπωνία ο Άγιος Φραγκίσκος.
Το 1612 ο Χριστιανισμός απαγορεύτηκε στην Ιαπωνία, και ως λογικό επακόλουθο και η γιορτή των Χριστουγέννων. Παρ’όλα αυτά οι Kakure Kirishitan (κρυπτο-χριστιανοί) συνέχισαν την λατρεία για 250 χρόνια, μέχρι να επανέλθει την περίοδο Meiji, με φανερή την αμερικάνικη επιρροή. Κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ήταν φυσικό, απαγορεύτηκαν κάθε είδους εορτασμοί και μαζί τους φυσικά και αυτοί αμερικάνικης προέλευσης. Όμως από το 1960 και έπειτα, ο εορτασμός των Χριστουγέννων επανήλθε δριμύτερος!!

Τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία του σήμερα

Όπως είναι φυσικό, τα Ιαπωνικά Χριστούγεννα διαφέρουν από αυτά του δυτικού κόσμου, καθώς μόνο το 0,5% του πληθυσμού είναι χριστιανοί. Έτσι τα Χριστούγεννα εκεί έχουν μια πιο παιχνιδιάρικη και εμπορική μορφή.

Αν και τα Χριστούγεννα – ή για την ακρίβεια η Παραμονή τους- , δεν είναι εθνική γιορτή, οι Ιάπωνες τα γιορτάζουν με θέρμη: Γιορτινά φώτα διακοσμούν κάθε γωνιά των πόλεων, ενώ χριστουγεννιάτικα δέντρα βρίσκονται σε κάθε σημείο, σε κάθε εμπορικό κέντρο και σε κάθε σπίτι ! Πρόσφατα εμφανίστηκε και εκεί η συνήθεια να στολίζουν με λαμπάκια και το εξωτερικό του σπιτιού τους, όπως εμείς.

japan_night_lights_christmas_trees_decorations_1680x1050_40738

Όπως είναι επακόλουθο, όσον αφορά το τυπικό των Χριστουγέννων , ανταλλάσσουν και δώρα, τα οποία συνήθως είναι kawaii και ρομαντικά, όπως αρκουδάκια, λουλούδια, κοσμήματα κ.α.
Τις περισσότερες φορές τα δώρα αυτά είναι σχετικά ακριβά, έτσι ώστε να τονίσουν την ιδιαίτερη σχέση που τους συνδέει με το πρόσωπο που τα παίρνει.
Στις οικογένειες δώρα δίνουν μόνο οι γονείς στα παιδιά και όχι το αντίστροφο, καθώς μόνο ο Άι-Βασίλης μπορεί να φέρει τα δώρα. Παράλληλα υπάρχουν και τα πιο “δεσμευτικά” δώρα, τα λεγόμενα Oseibo, τα οποία ανταλλάσσονται μεταξύ επιχειρήσεων, αφεντικών, καθηγητών κ.α. Είναι συνήθως αναλώσιμα και η τιμή τους χαμηλή. Αυτό γίνεται για το “on” και “giri” (= υποχρέωση και αμοιβαιότητα), έτσι ώστε ο δωρολήπτης να μπορέσει να ανταποδώσει κάτι αντίστοιχο.

Όσον αφορά τα “εδέσματα” που καταναλώνουν, αυτά είναι ΚFC και “Christmas Cake”. Και όμως! Χάρη σε μία επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια των ΚFC, οι Ιάπωνες πείστηκαν ότι στην Δύση καταναλώνουμε τηγανητό κοτόπουλο αντί για γαλοπούλα ή χοιρινό, και έτσι όχι απλά σχηματίζουν ουρές έξω από τα καταστήματα, αλλά κάνουν και κρατήσεις πολύ καιρό πριν!

img_6261

Όσον αφορά την “Christmas Cake”, πρόκειται για μία τούρτα συνήθως με παντεσπάνι και επικάλυψη λευκής κρέμας, που είναι διακοσμημένη με φράουλες, την οποία αγοράζει ο πατέρας στο δρόμο για το σπίτι. Η τιμή της βασιλόπιτας πέφτει δραστικά στις 25 (μην ξεχνάτε ότι οι Ιάπωνες γιορτάζουν την Παραμονή) καθώς τα μαγαζιά θέλουν να ξεπουλήσουν μέχρι τις 26.
Απ αυτό το γεγονός δημιουργήθηκε και η έκφραση : ” οι κοπέλες είναι όπως οι τούρτες” : Θελκτικές μέχρι τα 25, ενώ μετά από αυτά, χρειάζονται μεγάλες εκπτώσεις για να τις παντρευτεί κανείς! Βέβαια, ο μέσος όρος ηλικίας γάμου έχει ανέβει κατά πολύ, με αποτέλεσμα να πρόκειται πλέον για ένα κακό αστείο.

Τέλος, τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία ( αναφορικά με το παραπάνω), θεωρούνται μια περίοδος ρομαντισμού, κάτι σαν την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Αγόρια και κορίτσια αποκαλύπτουν τα συναισθήματά τους, ενώ μια πρόσκληση για να περάσουν μαζί την παραμονή, έχει βαρύνουσα σημασία. Γι’αυτό και για τις ελεύθερες γυναίκες, είναι σημαντικό να βρουν κάποιον για να περάσουν την Παραμονή μαζί του. Αυτές που έχουν αγόρι, τείνουν να κάνουν φιγούρα, ενώ αυτές που δεν τα κατάφεραν τελικά, δεν θέλουν να πολυμιλούν για το θέμα!

Με άλλα λόγια, στην Ιαπωνία, μεγάλοι και μικροί διασκεδάζουν με την ψυχή τους την Παραμονή των Χριστουγέννων, είτε με τους αγαπημένους τους, είτε με τους συντρόφους τους, πίνοντας μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους σε πάρτι “Bonenkai” (=ξέχνα τον παλιό χρόνο) ή , πιο διακριτικά, σε πολυτελή ρεβεγιόν.
Τελικά δεν διαφέρουν και πολύ από εμάς, ή μήπως όχι;

Καλές γιορτές σε όλους!


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “Τα Ιαπωνικά Χριστούγεννα!