Γιατί το Bakuman είναι ιδιοφυές.


19674_bakuman

Όσοι έχετε δει ή έχετε ακούσει τον τίτλο Bakuman, σίγουρα ξέρετε περί τίνος πρόκειται. Για τους υπόλοιπους, το Bakuman είναι η επόμενη δουλειά των δημιουργών του Death Note. Οι Takeshi Obata και Tsugumi Ohba (ο/η τελευταίος/α δεν έχει δηλώσει γένος, καθώς μάλλον πρόκειται για καλλιτεχνικό όνομα) χαλαρώνουν τους ρυθμούς φτιάχνοντας όπως το λένε οι ίδιοι ένα “ανορθόδοξο” manga μάχης. Γιατί, όμως, είναι ιδιοφυής η ιδέα πίσω από τη σειρά; Οι λόγοι είναι παρακάτω.

Bakuman。.full.273578

1. Μαθαίνουμε τα πάντα για τον τρόπο δημιουργίας ενός manga

Οι πρωταγωνιστές της σειράς είναι φιλόδοξοι και ονειροπόλοι mangaka.  Στη σειρά βλέπουμε πόσο δύσκολο είναι να είσαι επαγγελματίας καλλιτέχνης manga μέσα από τη ματιά δύο ανθρώπων που μαζί, γράφοντας το σενάριο ο ένας και ζωγραφίζοντας ο άλλος, γίνονται ο Ashirogi Muto. Πέρα από τις δυσκολίες, βλέπουμε και τα στάδια της παραγωγής μιας σειράς, συζητήσεις με την εκδοτική εταιρεία και πολλές αλήθειες πίσω από τη βιομηχανία.

2. Οι ήρωες της σειράς μάχονται, αλλά με έναν ιδιαίτερο τρόπο

Όπως είναι φυσικό, οι καλλιτέχνες που πλαισιώνουν ένα περιοδικό, όπως το Shonen Jump, ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την καλύτερη θέση στις προτιμήσεις του κοινού. Έτσι, οι πρωταγωνιστές με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους ψάχνουν να βρουν τρόπους να βελτιώσουν τη μυθοπλασία και το σκίτσο τους, πάντα σε συνάρτηση με τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν. Έχουμε την ευκαιρία, λοιπόν, να δούμε δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρει ένας mangaka, τον κίνδυνο να “κοπεί” μια σειρά ή ακόμα και το πόσο χρόνο από τη ζωή κάποιου μπορεί να στερήσει η δημιουργία ενός manga και φυσικά πως μπορεί μια σειρά να γίνει anime, drama ή και drama CD. Όλα τα παραπάνω, αφού δείτε τη σειρά, θα σας κάνουν να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τους αγαπημένους σας δημιουργούς. Λίγο πιο ανθρώπινα ρε παιδί μου.

3. Οι πολλαπλές και έξυπνες αναφορές σε σειρές του Shonen Jump

Το Shonen Jump είναι μακράν το πιο πετυχημένο περιοδικό που απευθύνεται σε Ιάπωνες εφήβους. Πάμπολλες σειρές, όπως το Dragonball, το One Piece, το Naruto και άλλες πέρασαν και θα περάσουν από τις σελίδες του περιοδικού. Μπαίνοντας στον κόσμο του Bakuman μπαίνουμε και στα γραφεία της Jump, βλέπουμε αφίσες διάσημων σειρών και ακούμε ονόματα διάσημων mangaka όπως ο Oda και ο Kishimoto γιατί τους έχουν γνωρίσει οι πρωταγωνιστές. Το πιο ωραίο, κατ’ εμέ, σ’ αυτή τη σειρά είναι η αντιγραφή διάσημων κινήσεων, φράσεων και όρων από λατρεμένες σειρές που στα πλαίσια του Bakuman λειτουργεί και κωμικά αλλά δίνει παράλληλα μια γνώριμη αίσθηση στο θεατή.

4. Mangaception

Ο αριθμός των δημιουργών που συναντούμε στη σειρά είναι αρκετά μεγάλος. Δημιουργείται αμέσως η ανάγκη δημιουργίας υποδειγματικών manga σελίδων, ονομάτων για τη σειρά που φτιάχνει και εκδίδει κάθε ήρωας, καθώς και αμέτρητων one-shot που απλά ακούμε ή διαβάζουμε να λέγονται. Εδώ πρέπει να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια στους δημιουργίας γιατί όχι μόνο μας έδωσαν πολλά και πιθανά σενάρια για φιλόδοξες νέες σειρές, αλλά μας έδωσαν και αρκετά ικανοποιητικό οπτικό υλικό. Στο anime, μάλιστα, σε πολλές σειρές δίνεται η ευκαιρία να δραματοποιηθούν. Ηθοποιοί δηλαδή διαβάζουν τους διαλόγους και η σελίδα κινείται για να δώσει έμφαση.

bakuman-3

Για τους 4 παραπάνω λόγους, ίσως και για περισσότερους, το Bakuman ήταν, από την πρώτη στιγμή που το άκουσα μέχρι και σήμερα, μια εξαιρετική ιδέα. Και ποιος δεν θα ήθελε να μάθει τα πάντα για τα manga, τους ανθρώπους και τις εταιρείες πίσω από αυτά; Παρ’ όλα αυτά τα ωραία, η λίγο παράξενη και παιδιάστικη απεικόνιση του ρομαντισμού, η μηδαμινή εξέλιξη των πρωταγωνιστών σε επίπεδο χαρακτήρα και αρκετές χαζές και κουραστικές σκηνές, έριξαν αρκετά το hype που δημιούργησε το Bakuman. Για να δείτε το anime, πρέπει μάλλον να το δείτε χωρίς διάλειμμα γιατί και πληροφορίες θα ξεχάσετε και θα αμελείτε να το βλέπετε. Το σχέδιο του είναι αρκετά μέτριο, σε σχέση με το manga, και η μουσική δεν αφήνει ιδιαίτερες εντυπώσεις.

Ξεχνώντας τα όποια αρνητικά του είναι must και είναι σειρά περισσότερο εγκυκλοπαιδική για όσους θέλουν να δουν πίσω από τα σχέδια των mangaka. Ίσως τελικά να πρόκειται και για διαφορετική προσέγγιση στην ιστορία των δύο δημιουργών, αφού ο ένας σχεδιάζει και ο άλλος γράφει την ιστορία, όπως και οι πρωταγωνιστές.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *