Παρουσίαση του Lunar: Silver Star Story Complete (PSX) 1


197808_11251_frontΤίτλος:
Lunar: Silver Star Story Complete

Κονσόλα:
PSX, PC, iOS

Είδος:
Ρόλου, Περιπέτειας

Ημερομηνία κυκλοφορίας:
28 Μαΐου 1998 (Ιαπωνία)
28 Μαΐου 1999 (Βόρεια Αμερική)

Παίκτες:
1

Blank Header

Προεπισκόπηση
Το Lunar: Silver Star Story Complete είναι η αναβαθμισμένη και καλύτερη έκδοση του αρχικού Lunar: Silver Star που βγήκε το 1996 στο Sega Saturn μόνο στην Ιαπωνία. Κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία στις 28 Μαΐου 1998 για το Playstation, ενώ έναν χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε στην Βόρεια Αμερική την ίδια ακριβώς ημερομηνία. 7 μήνες της ίδιας χρονιάς αργότερα κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνία για τα Windows ’98. Πέρυσι (2012) κυκλοφόρησε παγκοσμίως και για το iOS. Οι εκδόσεις μέχρι τα Windows 98‘ δεν κυκλοφόρησαν ΠΟΤE στην Ευρώπη.
Η αναβαθμισμένη έκδοση του δημιουργήθηκε για να διορθώσει κάποια μικροπροβλήματα που είχε προκαλέσει η αρχική έκδοση του Sega Saturn προσθέτοντας τα anime και άλλα χαρακτηριστικά που δεν υπήρχαν στο Sega Saturn. Μόνο στο Playstation έχουν βγει λίγα συλλεκτικά κομμάτια που απαρτίζονται από το artbook, το soundtrack και το παιχνίδι.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Άλεξ, η Λούνα και ο Ναλ, ένας άσπρος δράκοςμε τη μορφή φτερωτής γάτας, ζούσαν σ’ ένα ειδυλλιακό χωριό, το Μπουργκ. Δυστυχώς για τον Άλεξ, πριν καιρό πέθανε ο πατέρας του, ο Ντάιν, που ήταν ένας θρυλικός Dragonmaster (Άρχοντας των Δράκων) μετά από την προσπάθεια του για τη διάσωση του κόσμου, ενάντια στη Θεά Άλθενα (Althena). Το μυστήριο του θανάτου του πατέρα του είναι τόσο σκοτεινό που ουδείς γνωρίζει πως πέθανε, εκτός από λίγους και εκλεκτούς φίλους του, που τον είδαν στην τελευταία του στιγμή.

Lunar_Silver_Star_Story_Complete_THUMBΟ Άλεξ παρηγορημένος από τους φίλους του, ανάμεσα τους και ο κολλητός του, ο Ράμους, και η κοπέλα του, η Λούνα, σκέφτηκε σοβαρά να γίνει ο επόμενος Dragonmaster, αλλά τα εμπόδια στον δρόμο του ήταν αρκετά μεγάλα, πράγμα που τον ανάγκασε να προσαρμοστεί πλήρως στη ζωή του, προκειμένου να περάσει μία μεγάλη δοκιμασία. Την δοκιμασία του να γίνει κάποιος Dragonmaster. Η τύχη του χαμογέλασε, όταν ο Ράμους σκέφτηκε σοβαρά να φύγει από το χωριό αναζητώντας την τύχη του, με σκοπό να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Έτσι κατευθύνονται απευθείας στο παγωμένο σπήλαιο του Άσπρου Δράκου στα βόρεια του χωριού. Εκεί μαθαίνει την μοίρα του και την δοκιμασία που θέλει πάση θυσία να περάσει. Η δοκιμασία του είναι ν’ αφυπνίσει τους 4 δράκους, τον Άσπρο, τον Κόκκινο, τον Μπλε και τον Μαύρο. Δυστυχώς, στην δοκιμασία του μπαίνει εμπόδιο ο Γκάλεον, ένα ξωτικό και μεγάλος μάγος, ο οποίος κατέχει τον Μαύρο Δράκο με μόνο σκοπό να κατακτήσει το Σεληνιακό Άστρο (Lunar Star), ν’ αφυπνίσει την Θεά Άλθενα, και τέλος, να καταστρέψει τον κόσμο. Μέσα στο σαματά αυτόν η Λούνα έπεσε στα χέρια του Γκάλεον κατατροπώνοντας τον Άλεξ. Έκτοτε, ο Άλεξ στο ταξίδι του συναντάει νέους φίλους που θα τον βοηθήσουν να βρει την κοπέλα του και να σταματήσουν τον Γκάλεον. Άραγε θα καταφέρουν ο Άλεξ και οι φίλοι του να σταματήσουν το κακό που προξενεί ο Γκάλεον; Τι ρόλο έχει η απαγωγή της Λούνα; Τι είναι αυτό το Σεληνιακό Άστρο που κυνηγάνε και οι δύο μεριές; Όλα τα μυστηριώδη ερωτήματα χάνονται μέσα στο βάθος της ιστορίας αυτής και περιμένουν ν’ ανακαλύψετε τις απαντήσεις τους.

Blank Header

Ο κόσμος του Σεληνιακού Ασημένιου Άστρου
Ο κόσμος αυτός αποτελείται από 4 ηπείρους. Οι 4 ήπειροι απαρτίζονται από τα βασίλεια που τις κατέχουν. Το κάθε βασίλειο έχει και τον δικό του εκκεντρικό βασιλιά που κάνει τα πάντα για να διατηρεί την ειρήνη στο βασίλειο του. Εκείνα βεβαίως απαρτίζονται απ’ όλα τα στοιχεία της Γης: φωτιά, νερό, αέρας, βράχος, φως και σκοτάδι.
Σε κάποια σημεία του παιχνιδιού μπορεί να συναντήσετε έξυπνους κι ωραίους γρίφους που θα έχετε τον χρόνο να λύσετε αναγκάζοντας έτσι το νου σας να δουλέψει. Στα περισσότερα μέρη, βέβαια, υπάρχουν και τα γνωστά dungeons. Κάποια είναι εύκολα. Κάποια είναι δύσκολα που θα σας αναγκάσουν να σώζετε κάθε φορά το παιχνίδι σας.

GAMEPLAY

Το σύστημα μάχης είναι turnbased που σημαίνει ότι είναι όπως στη σειρά Final Fantasy παίρνοντας τη σειρά σας μετά από κάθε στροφή της μάχης. Αντίθετα από τα γνωστά συστήματα μάχης του Final Fantasy, εδώ το σύστημα μάχης πρωτοτυπεί με το δικό του τρόπο.

ss-018Είναι γνωστό ότι μπορείτε να προγραμματίζετε τη σειρά σας, αλλά είναι άγνωστο στο πως μπορείτε να τη χειρίζεστε. Εδώ μπορείτε να κάνετε τις κοινές επιθέσεις, τα μαγικά, την άμυνα σας και να τρέξετε. Δεν γνωρίζετε ότι μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι κινήσεις σας, ανάλογα με τα τετράγωνα που βαδίζετε και με τα υπερφυσικά μαγικά.
Τα υπερφυσικά μαγικά πραγματοποιούνται, με την διαφορά πως ο κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του στοιχείο, όπως π.χ. ο Άλεξ έχει το στοιχείο της φωτιάς, οπότε αν αναβαθμιστεί, θα μπορεί να χειριστεί την φωτιά μέχρι το υπερπέραν. Οπότε καλό θα ήταν να προσέχετε πολύ και να σκέφτεστε τις κινήσεις που θέλετε να προγραμματίσετε στις επόμενες στροφές.
Ευτυχώς υπάρχει για σας η δυνατότητα ν’ αναβαθμίσετε τους χαρακτήρες σας, αρκεί να πηγαίνετε σε κάποιο dungeon και να βρείτε τα τέρατα που θέλετε για περισσότερους πόντους εμπειρίας (ΕΧΡ).
Στο μενού του παιχνιδιού περιλαμβάνονται οι γνωστές ρυθμίσεις, όπως είναι ο εξοπλισμός, η στρατηγική θέση των χαρακτήρων, τα στατιστικά τους, κ.α..
Τα σωμένα δεδομένα μπορούν να ενεργοποιηθούν, μόνο με 2 τρόπους: α) Να βρείτε μία μηχανή σωσίματος σε κάποια σημεία του παιχνιδιού ή β) Να πάτε στον παγκόσμιο χάρτη και να το σώσετε εκεί χειροκίνητα.

Blank Header

Γραφικά
Προφανώς στις εικόνες θα έχετε προσέξει όχι μόνο τα anime που παραπέμπουν στη δεκαετία του ’90, αλλά και το ίδιο το παιχνίδι δημιουργήθηκε και με sprites και 16bit!
Τα γραφικά του είναι πολύ ωραία. Σίγουρα οι μεγάλοι θα θυμηθούν εποχές Final Fantasy ΙΙΙ, Chrono Trigger, κ.α., αλλά οι μικροί σίγουρα θα θέλουν να δοκιμάσουν ένα παιχνίδι πολύ σπάνιο για τις εποχές του. Κι εξάλλου τα sprites έφεραν την εποχή των παιχνιδιών ρόλου παροτρύνοντας άλλες ομάδες δημιουργίας, ειδικότερα δυτικές, να δημιουργήσουν τα δικά τους παιχνίδια με την μηχανή γραφικών για sprites από την δεκαετία του ’90.
Βέβαια τα sprites δε σταματούν εκεί. Το πιο εκπληκτικό είναι που έχουν δημιουργήσει ένα πανέμορφο τοπίο στο φόντο του παιχνιδιού, και ειδικότερα στα αφεντικά. Στο παιχνίδι, ο σχεδιαστής χαρακτήρων και anime και mangaka, Toshiyuki Kuboota, φρόντισε ν’ αφήσει το στίγμα του με την άριστη σχεδίαση του για ολόκληρο το παιχνίδι και για τα anime κινηματογραφικά.

Blank Header

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η κλασσική μουσική του συνθέτη Noriyuki Iwadara με τα φωνητικά διαφόρων χαρακτήρων ήταν η καλύτερη. Δυστυχώς ο κύριος Iwadara δεν ήταν ευρέως γνωστός. Ήταν άλλο ένα διαμάντι στην μουσική υπόκρουση που δυστυχώς δε γνώριζε τέτοια φήμη μέχρι κάποιος να παίξει το παιχνίδι. Αυτό ήταν κάτι που δεν έχει αλλάξει μετά τη μεταφορά του στο PSX. Σίγουρα οι φίλοι της χαλαρής και της κλασσικής μουσικής θα εκτιμήσουν με τα αυτιά τους τέτοια ωραία κομμάτια που πλέον δεν υπάρχουν στη σημερινή γενιά.
Στις πρώτες κονσόλες δεν υπήρχε ποτέ το soundtrack CD. Τώρα έβγαλαν με την PSX έκδοση και είναι όλα τα κομμάτια από τις αρχικές εκδόσεις του. Η soundtrack λίστα είναι η εξής:

263px-Ocarina_Lunar_1

01 – Wings (Opening Song)
02 – Burg
03 – Second Overworld
04 – Tumultuous Seas
05 – Toward the Horizon
06 – Boss Battle (Sega CD)
07 – Vile Tribe
08 – Grindery (Sega CD)
09 – Fighting Through the Darkness (Sega CD Intro)
10 – Magical Weapon Nash
11 – Determination
12 – Meribia
13 – Mourning Bell
14 – Mysterious Party
15 – Second Overworld Remix
16 – Go Go Go!
17 – Mysterious Cave
18 – The Four Heroes (Sega CD)
19 – Reach for the Front
20 – Battle Theme
21 – Thieves’ Bazaar
22 – Betrayal (Part of Ending Theme)
23 – Wind Nocturne (The Boat Song)
24 – Credits Song

Οπότε μόλις το παίξετε, καθήστε κι απολαύστε την κλασσική και χαλαρή μουσική.

Blank Header

Anime και μουσική

Lunar-PSP-Header

Αυτό το παιχνίδι είναι από τα λίγα της εποχής του που έχει anime σχέδια κι ωραία μουσική. Τα τραγούδια των χαρακτήρων, ειδικότερα της Λούνα, είναι από τα πιο όμορφα στα vocals, συνοδευόμενα από τον κάθε χαρακτήρα και από κάποια μουσικά όργανα, όπως η Λούνα με την Οκαρίνα της. Η μουσική είναι κυρίως κλασική, δηλαδή  είναι από τα πρώτα-πρώτα τραγούδια που δημιουργήθηκαν τότε στα Αρχαία χρόνια, ή για τον κόσμο αυτόν στη μεσαιωνική εποχή.
Όπως και τα λίγα παιχνίδια που έχουν anime κινηματογραφικά, έτσι κι αυτό έχει σχεδόν σε όλο το παιχνίδι ωραία κινηματογραφικά σκηνικά που θα ζήλευε ο κάθε animator. Το μειονέκτημα είναι ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν οι υπότιτλοι στις ταινίες αυτές με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία κατανόησης στην ομιλία τους. Ευτυχώς εντός του παιχνιδιού υπάρχουν, οπότε μπορείτε πάνω-κάτω να καταλάβετε το ρου της ιστορίας.
Βέβαια, θα πετύχετε τους χαρακτήρες να κάνουν τις καφρίλες τους, να κάνουν ξεκαρδιστικές εκφράσεις ή να λένε προτάσεις που θα κάνουν την κοιλιά σας να πονάει από τα γέλια. Επίσης, θα συναντήσετε και σημεία της ιστορίας που διακατέχονται δράμα και ρομαντισμό.

Blank Header

NallΣυμπέρασμα
Αυτό το παιχνίδι είναι πολύ σπάνιο στις μέρες μας, οπότε αν καταφέρετε να το βρείτε και το αγοράσετε, σίγουρα θα το αγαπήσετε όχι μόνο για τα anime, αλλά και για όλο το είδος του, που ήταν ποιοτικό κάποτε. Σίγουρα οι φίλοι των JRPG θα θέλουν να το έχουν στη συλλογή τους για να μπορέσουν όχι μόνο να το θαυμάσουν, αλλά και να το παίξουν κιόλας.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “Παρουσίαση του Lunar: Silver Star Story Complete (PSX)

  • NinteNick

    Πολλή ωραία κριτική Θάνο, την περίμενα καιρό. Είχα και γω τη χαρά να ΠΑΙΞΩ το παιχνίδι στο PSP με ανανεωμένα γραφικά και ιστορία αν θυμάμαι καλά. Παίζεται ευχάριστα χωρίς να κουράζει.