Παρουσίαση του Noragami


NORAGAMI

Noragami_Anime

Ένα πολλά υποσχόμενο anime της χειμερινής σεζόν, που υπόσχεται ότι ακριβώς και κάθε άλλο anime του είδους shonen. Μπόλικη δράση, περιπέτεια και μερικές στιγμές γέλιου. Κι από ό,τι φαίνεται κρατάει τις υποσχέσεις του!

ΠΛΟΚΗ

Ο Yato είναι ένας θεός σαν όλους τους άλλους…με τη μόνη διαφορά ότι κυκλοφορεί συνεχώς με αθλητικές φόρμες και έχει ελάχιστους πιστούς. Ειδικά το τελευταίο αποτελεί και το μεγαλύτερο του πρόβλημα, γιατί όσους λιγότερους πιστούς έχει ένας θεός, τόσο πιο αδύναμος είναι και προφανώς γίνεται στόχος της ασέβειας των υπόλοιπων θεϊκών πλασμάτων. Έτσι και ο Yato μέσα στα πρώτα λεπτά του επεισοδίου απορρίπτεται από το ίδιο του το shinki (=ιερός θησαυρός), το οποίο είναι μια ψυχή που παίρνει τη μορφή όπλου, και μένει απροστάτευτος έναντι στα δαιμονικά πνεύματα. Καθόλου καλές προοπτικές αν σκεφτεί κανείς ότι η μεγαλύτερη φιλοδοξία του Yato είναι να γίνει πασίγνωστος θεός με εκατομμύρια πιστούς. Ο Yato όμως δεν τα παρατάει και ξεκινάει να απαντά σε διάφορες ασήμαντες προσευχές των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα την εύρεση μιας χαμένης γατούλας. Έτσι συναντά τη Hiyori, μία κοπέλα που, νομίζοντας ότι ο Yato θα σκοτωνόταν, πετάχτηκε στη μέση του δρόμου για να τον σώσει και κατέληξε να τη χτυπήσει ένα λεωφορείο. Όταν συνέρχεται, βλέπει να κείτεται στο δρόμο το σώμα της ενώ η ίδια ήταν σωριασμένη αρκετά μέτρα παραπέρα. Αμέσως μετά, ξυπνάει στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου, όπου μαθαίνει ότι καμία από τις φίλες της δεν είδε τον Yato ή τουλάχιστον δεν είναι σίγουρη πως τον είδε. Αν και νιώθει καλά, αναγκάζεται να μείνει στο νοσοκομείο μέχρι να σιγουρευτεί ο γιατρός ότι έχει θεραπευτεί πλήρως. Το βράδυ όμως, αρχίζει να ακούει απόκοσμες φωνές και όταν ξυπνάει βλέπει τον Yato στο κρεβάτι της, ο οποίος είχε έρθει να δει αν είναι καλά. Της δηλώνει ότι είναι θεός και φεύγει αφού επιβεβαιώνει ότι η Hiyori είναι εκτός κινδύνου. Η Hiyori συνεχίζει κανονικά τη ζωή της, έχοντας βγει απ’το νοσοκομείο, μόνο που για κάποιο ανεξήγητο λόγο νιώθει βαριά υπνηλία σε ορισμένες φάσεις. Αυτό την οδηγεί να αναζητήσει τον Yato, τον οποίο βρίσκει να προσπαθεί να πολεμήσει με ένα σωρό δαιμονικά πνεύματα. Όταν ξεφεύγουν, ο Yato παρατηρεί ότι η Hiyori έχει βγάλει ροζ ουρά, σημάδι ότι η ψυχή της έχει αρχίσει να ξεγλιστρά απ’το σώμα της. Της εξηγεί ότι με κάποιο τρόπο κατάφερε να παγιδευτεί ανάμεσα στην “Κοντινή Ακτή”, τον κόσμο των ζωντανών και την “Μακρινή Ακτή”, τον κόσμο των νεκρών, να γίνει δηλαδή Φάντασμα. Γι’αυτό μπορεί να ακούει τις ψυχές των νεκρών και γι’αυτό την πιάνει τόσο βαριά υπνηλία και η ψυχή της ξεγλιστρά απ’το σώμα της μόλις ενδώσει. Η Hiyori πανικόβλητη τον παρακαλάει να την βοηθήσει να ελευθερωθεί από αυτήν την κατάσταση. Ο Yato της ζητάει να το εκφράσει σαν προσευχή κι όταν αυτή το κάνει, της υπόσχεται ότι η προσευχή της εισακούστηκε. Έτσι ξεκινάει η περιπέτεια των δύο αυτών ηρώων, με σκοπό να κατορθώσουν το ακατόρθωτο, να αναστρέψουν δηλαδή το πρόβλημα της Hiyori.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

tumblr_mzo5ddNKfn1sfbze5o3_500Yato: Ένας ενθουσιώδης αλλά αφανής θεός που ντύνεται συνεχώς με φόρμες. Στόχος του είναι να αποκτήσει εκατομμύρια πιστούς και να γίνει ισχυρότατος θεός αν και οι προσέγγισή του είναι κάπως παράξενη. Γράφει το κινητό του με σπρέι σε τοίχους, ψάχνει χαμένα ζωάκια ολημερίς κι ολονυχτίς και γενικά είναι πρόθυμος να κάνει οτιδήποτε του ζητηθεί προκειμένου να γίνει δημοφιλής. Είναι λίγο ψωνισμένος, αλλά παραμένει με το δικό του τρόπο αξιαγάπητος.

tumblr_n38wu2g6qC1rd0avlo7_250

Hiyori Iki: Μία μαθήτρια που λατρεύει την πάλη και από ό,τι φαίνεται της αρέσουν τα βιντεοπαιχνίδια. Ο πατέρας της είναι διευθυντής νοσοκομείου, οπότε είναι μάλλον πλούσια. Το πιο αξιοπρόσεκτο στοιχείο του χαρακτήρα της Hiyori είναι ότι αντιδράει φυσιολογικά σε πολλές καταστάσεις. Παραδείγματος χάρη, όταν είδε τον Yato στο δωμάτιο της στο νοσοκομείο, κάλεσε αμέσως την αστυνομία καταγγέλοντας ότι ένας τρελός με φόρμες έχει μπει στο δωμάτιο της και λέει ότι είναι θεός.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Σχέδιο: Το στούντιο BONES έκανε για άλλη μια φορά μια πολύ καλή δουλειά. Αν και το σχέδιο δεν έχει κάτι που να το χαρακτηρίζει εντυπωσιακό με την Makoto Shinkai έννοια του όρου, παραμένει ακριβώς αυτό που πρέπει. Πολύχρωμο, “ρευστό”, χωρίς λάθη και παραλείψεις πολλών λεπτομερειών. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι το στούντιο BONES είχε στο παρελθόν αναλάβει το σχεδιασμό του Fullmetal Alchemist: Brotherhood, του Soul Eater και του Darker Than Black. Νομίζω ότι τα λόγια είναι περιττά.

Μουσική: Tους τίτλους αρχής της σειράς ανέλαβαν οι Hello Sleepwalkers με το τραγούδι τους “Goya no Machiawase”, το οποίο βγάζει έναν “urban” τόνο που ταιριάζει με το ύφος του anime. Στον ίδιο “urban” τόνο κυμαίνεται και η υπόλοιπη μουσική της σειράς, με ηλεκτρονικούς κυρίως ήχους.

Μεταφορά: Το Noragami βασίστηκε στο ομώνυμο manga των AdachiToka, το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Monthly Shonen Magazine της Kodansha τον Ιανουάριο του 2011. Το Φεβρουάριο του 2014 ολοκληρώθηκε σε 10 τόμους. Το anime άρχισε να προβάλλεται στις 5 Ιανουαρίου 2014.

641354

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Συνολικά πρόκειται για μια πολύ καλή προσπάθεια με ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η ιδέα δεν είναι τρομερά πρωτότυπη, αλλά αποδίδεται ωραία μέσα από ένα συνδυασμό δράσης και εύστοχου χιούμορ. Το Noragami είναι ό,τι ακριβώς υπόσχεται, δηλαδή μια σειρά που βλέπεις ευχάριστα για να περάσει η ώρα σου χωρίς να χρειαστεί να σκεφτείς πολύ, αλλά και χωρίς να προσβάλει τη νοημοσύνη σου κάθε δύο δευτερόλεπτα. Καταφέρνει μάλιστα να σου κινήσει το ενδιαφέρον με την πλοκή της, κάτι που πολλές σειρές τελευταία δεν πετυχαίνουν. Είναι ένα από τα καλύτερα anime της χειμερινής σεζόν φέτος.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *