Ιάπωνας δικηγόρος: Η κατασκευή υλικού cosplay για άλλους συνιστά παραβίαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας 1


Είναι το cosplay απαγορευμένο σύμφωνα με τους ιαπωνικούς νόμους;!

Το website Oshiete! goo, που ασχολείται με ερωτοαπαντήσεις ξεχωριστού περιεχομένου, ρώτησε τον δικηγόρο Yūji Ōkuma, αν η συνήθης πρακτική του cosplay παραβιάζει τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων. Η απάντησή του ήταν θετική, καθώς παραβιάζονται τα άρθρα 21 (αναπαραγωγή προστατευμένου περιεχομένου) και 27 (αναπροσαρμογή/διασκευή προστατευμένου περιεχομένου) του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

237

Ο Ōkuma βέβαια πρόσθεσε ότι η κατασκευή ενός κουστουμιού για προσωπική χρήση επιτρέπεται, γιατί δεν έχει ως σκοπό το κέρδος ή την εμπορική αξιοποίηση. Όμως η κατασκευή κουστουμιών για φίλους ή η παραγγελία από επιχείρηση που αποκομίζει κέρδος από αυτή την δραστηριότητα όχι, γιατί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως προσωπική χρήση. Συμβούλεψε λοιπόν τους cosplayers να ερευνούν πρώτα ποιoς κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα του χαρακτήρα που θέλουν να υποδυθούν, αν και παραδέχτηκε ότι η απόκτηση άδειας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Πηγή: Anime News Network


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “Ιάπωνας δικηγόρος: Η κατασκευή υλικού cosplay για άλλους συνιστά παραβίαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας

  • Sakurin

    Για να σχολιάσουμε περισσότερα θα πρέπει να διαβάσουμε τι λένε αυτα τα άρθρα ακριβως -κατα πόσο εύκολο ειναι να διωξεις μοδίστρες στο εξωτερικό; Μέσα στη χωρα σου κανε ο,τι θες, αλλά έξω τί; θα απαγορεύσεις την τσάμπα διαφήμιση; γιατί αυτο αποτελει το cosplay στην ουσία, γ’αυτούς, στο εξωτερικό.