Αναλύοντας τα Είδη των Anime-Manga.


Αν είστε καινούριοι στον χώρο των anime και manga θα έχετε παρατηρήσει τους δεκάδες όρους που αναφέρουμε στο site μας, αλλά και εμφανίζονται σε διάφορα άλλα sites, σε μία προσπάθεια να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά τους και να τα κατηγοριοποιήσουμε σε είδη. Αυτή η κατηγοριοποίηση γίνεται για να μπορούμε να μιλήσουμε και να γράψουμε πιο σύντομα και περιεκτικά για τα anime-manga και σε καμία περίπτωση δεν είναι εδώ για να μας περιορίσει, αλλά για να μας διευκολύνει. Είμαι σίγουρος ότι οι παλιότεροι λάτρεις των anime-manga έχουν αγαπημένες κατηγορίες και συνήθως όταν ψάχνουν να διαβάσουν ή να δουν κάτι θα κινηθούν σύμφωνα με την περιγραφή της σειράς και την κατηγορία στην οποία ανήκει, αποφεύγοντας έτσι να χαλάσουν χρόνο διαβάζοντας κάτι που δεν τους απασχολεί και να βρουν κάτι που τους ενδιαφέρει. Για να θυμούνται λοιπόν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι, κάναμε αυτήν την λίστα για μελλοντικές αναφορές και διευκόλυνση.

Θα παρατηρήσετε ότι σε κάθε κατηγορία προτείνουμε ένα αντιπροσωπευτικό manga-anime. Η πρόταση μας γίνεται σε μία προσπάθεια να βοηθήσουμε τον αναγνώστη να κατανοήσει ποιές σειρές ανήκουν σε κάθε κατηγορία. Κάθε σειρά μπορεί να ανήκει και σε πολλές άλλες κατηγορίες ενώ σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι είναι πιο σημαντική για το είδος από κάποια άλλη.

 

Action (Δράση): Όπως προδίδει και το όνομα, ο όρος περιγράφει τα manga-anime που έχουν αρκετές σκηνές δράσης. Η δράση μπορεί να παίρνει πολλές μορφές από μάχη σώμα με σώμα μέχρι μάχες με μαγικά ή και δράση σε επίπεδο λεκτικών αντιπαραθέσεων.

Action Σειρά: Fairy Tail

Adventure (Περιπέτεια):  Τα adventure manga-anime χαρακτηρίζονται από αναζήτηση, συναρπαστικές και ασυνήθιστες εμπειρίες που βιώνουν οι πρωταγωνιστές σε εξωτικούς τόπους. Πολλές φορές οι ήρωες θα ρισκάρουν την σωματική ή πνευματική τους ακεραιότητα για να πετύχουν τους στόχους τους και να βρουν αυτό που ψάχνουν.

Adventure Σειρά: Hunter x Hunter

Comedy (Κωμωδία): Ο όρος χαρακτηρίζει σειρές που έχουν πολλές κωμικές σκηνές. Μία υποκατηγορία των comedy σειρών είναι τα gag (προφέρεται gyagu στα Ιαπωνικά) manga-anime και ο στόχος τους είναι να πετύχουν σύντομα “ανέκδοτα” έτσι ώστε να κάνουν τον αναγνώστη να γελάσει. Συνήθως τα gag manga απευθύνονται σε κοινό μικρών ηλικιών. Όταν μία σειρά περιλαμβάνεται στην κατηγορία comedy δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι gag, απλά σε αρκετές σκηνές ο δημιουργός επιχειρεί να κάνει χιούμορ.

Comedy Σειρά: Beelzebub

Cyberpunk (Κυβερνοπάνκ): Για πολλούς το cyberpunk αποτελεί ένα παρακλάδι του sci-fi, ωστόσο αν και οι σχέσεις των δύο είναι εμφανείς, το cyberpunk έχει κάνει τα δικά του ξεχωριστά βήματα στον χώρο της φαντασίας και το αποδεικνύει. Το ύφος έχει να κάνει κυρίως με πολύ ανεπτυγμένη τεχνολογία, επιστήμη και πληροφορική.  Η πλοκή των cyberpunk σειρών σχετίζεται συνήθως με κοινωνίες που έχουν πολύ διαφορετικό τρόπο διακυβέρνησης από τον δικό μας, η ζωή των ανθρώπων δεν έχει την αξία που θα έπρεπε και η τεχνητή νοημοσύνη, τα cyborgs και τα ρομπότ αποτελούν πραγματικότητα.

Cyberpunk Σειρά: Biomega

Dōjinshi (Doujinshi):  Ο όρος dōjinshi πηγάζει από τις λέξεις dōjin, που σημαίνει “το ίδιο άτομο” (αναφέρεται σε άτομα που μοιράζονται κοινούς στόχους ή ενδιαφέροντα) και την κατάληξη shi, που σημαίνει “περιοδική έκδοση”. Είναι λοιπόν ο ιαπωνικός όρος για την αυτοέκδοση, δηλαδή την έκδοση ενός manga ή περιοδικού χωρίς την βοήθεια κάποιου εκδοτικού οίκου ή εταιρίας. Συνήθως σχετίζεται με την προσπάθεια ερασιτεχνών για αναγνώριση, όμως πολλές φορές και πιο έμπειροι mangakas διαλέγουν αυτόν τον τρόπο έκδοσης για να ξεφύγουν από την συνηθισμένη βιομηχανία.

Dōjinshi Σειρά: Shingeki no Kyojin dj – Heichou Log

Drama (Δράμα): Το δράμα είναι ίσως η κατηγορία με τις περισσότερες υποκατηγορίες. Μερικές από αυτές θα μπορούσαν να είναι οι: νομικό δράμαιστορικό δράμα, δράμα-τραγωδία, ρομαντικό δράμα, δράμα φαντασίας κ.α. Σε κάθε περίπτωση ο σκοπός του δράματος είναι να παρουσιάσει χαρακτήρες σε τέτοιο βάθος, ώστε να δρουν, να νιώθουν και να παρουσιάζονται ρεαλιστικά.  Στα drama manga-anime οι χαρακτήρες θα αντιμετωπίσουν ηθικά και ψυχολογικά διλήμματα, θα βιώσουν έντονη σύγκρουση με τον εαυτό τους ή και με τον κοινωνικό τους περίγυρο, πολλές φορές ακόμα και με την ίδια την φύση, θα ξεπεράσουν εμπόδια και θα παρουσιάσουν τον εσωτερικό τους κόσμο για να το κάνουν.

Drama Σειρά: Girl the Wild’s

Ecchi:  Η λέξη σημαίνει “να κάνεις κάτι βρώμικο ή άτακτο” ή “να κοιμηθούμε μαζί” και προφέρεται έτ-τσι. Στην ιαπωνική γλώσσα χρησιμοποιείται για να εκφράσει την ερωτική φαντασία ή να αφήσει ερωτικά υπονοούμενα. Στον χώρο των manga-anime χρησιμοποιείται για να εκφράσει κάτι με ερωτικές υπόνοιες και θέμα. Τα  ecchi δεν είναι σε καμία περίπτωση hentai (πορνογραφικά manga), αφού δεν παρουσιάζουν ποτέ ερωτική συνεύρεση και δεν έχουν καθαρά σεξουαλικού τύπου σκηνές. Αντίθετα, αφήνουν την φαντασία του αναγνώστη να πλάσει αυτές τις σκηνές και η διάθεση τους είναι κυρίως χιουμοριστική.

Ecchi ΣειράHigh-School DxD

Fantasy (Φαντασία): Όπως προδίδει ο τίτλος, ο όρος αναφέρεται σε κάθε τι που είναι φανταστικό. Πολλές σειρές ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Συνήθως οι πρωταγωνιστές βρίσκονται σε φανταστικούς κόσμους, έχουν υπερρεαλιστικές δυνάμεις και κάνουν ή ζουν πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην δική μας πραγματικότητα.

Fantasy ΣειράClaymore

Gender Bender : Τα gender bender manga-anime είναι αυτά που αλλάζουν το φύλο ενός ατόμου (π.χ ένα αγόρι γίνεται κορίτσι). Ο όρος μπορεί να αναφέρεται και σε αλλαγή των ρόλων των ατόμων χωρίς να αλλάζει το σώμα τους, για παράδειγμα ένα αγόρι να φέρεται σαν κορίτσι και το αντίθετο.

Gender Bender Σειρά: Yamada-kun to 7 nin no Majo

Harem (Χαρέμι):  Ένα αγόρι περιβάλλεται από πολλές γυναικείες παρουσίες, οι οποίες συνήθως ενδιαφέρονται ερωτικά γι’ αυτό. Σε παραλλαγές των harem μπορεί να υπάρχουν πολλοί πρωταγωνιστές και κάθε ένας να έχει πολλές γυναίκες να ενδιαφέρονται γι’ αυτόν. Μία υποκατηγορία είναι το reverse harem, στο οποίο έχουμε πολλούς άντρες να ενδιαφέρονται για μία γυναίκα πρωταγωνίστρια. Πιο πρόσφατα harem manga-anime έχουν πρωταγωνιστές που είναι ανοιχτοί σε κάθε φύλο και έτσι έχουν δημιουργηθεί οι υποκατηγορίες futanari (ερμαφροδιτισμός) harem, yuri (αγάπη μεταξύ κοριτσιών ) harem, yaoi (αγάπη μεταξύ αγοριών) harem.

Harem Σειρά : The World God Only Knows

Hentai: Τα hentai manga-anime είναι αυτά που έχουν πορνογραφικό περιεχόμενο, παρουσιάζουν σκηνές με γυμνό, σεξ και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να θεωρηθεί πορνογραφία. Όπως και στα harem έτσι και στα hentai υπάρχουν τα yuri (αγάπη μεταξύ κοριτσιών), yaoi(αγάπη μεταξύ αγοριών) και futanari(ερμαφροδιτισμός) ανάλογα με τα φύλα που συμμετέχουν στην σειρά.

Hentai Σειρά: Mahō Shōjo Erena

Historical (Ιστορικά):  Από τον τίτλο καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με manga-anime που αντλούν το περιεχόμενο τους από ιστορικά γεγονότα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ελάχιστα στοιχεία μυθοπλασίας. Ο δημιουργός των historical manga-anime προσπαθεί να αποδώσει το κλίμα, τους χαρακτήρες ή τα γεγονότα, με τέτοιον τρόπο ώστε να μας μεταφέρει στην εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία.

Historical Σειρά: Vagabond

Horror ( Τρόμου) :  Τα manga-anime τρόμου έχουν σαν στόχο τους να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα στον θεατή-αναγνώστη. Το εύρος των συναισθημάτων κινείται ανάμεσα στο φόβο και την απέχθεια. Ο δημιουργός θα χρησιμοποιήσει τους εφιάλτες, τους κρυφούς φόβους του αναγνώστη και τον φόβο για το άγνωστο για να καταφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Horror Σειρά: Gyo 

Josei : Δημογραφική κατηγορία. Ο όρος θα μπορούσε να μεταφραστεί απλά σαν “γυναίκα” , “θηλυκό” ή “γυναικεία φύση“.  Τα josei manga-anime δημιουργούνται κυρίως από γυναίκες και ο στόχος τους είναι να προσελκύσουν γυναίκες από 15-44 χρονών. Διαφέρουν από τα shoujo λόγω του ηλικιακού κοινού στο οποίο στοχεύουν.

Josei Σειρά: Karneval

Martial Arts (Πολεμικές Τέχνες) :  Τα manga-anime που εμπίπτουν στην κατηγορία έχουν σαν θέμα τους τις πολεμικές τέχνες. Οι πρωταγωνιστές ασκούν ή μαθαίνουν μία (ή και περισσότερες) πολεμική τέχνη για να πετύχουν τους στόχους τους. Οι αναγνώστες των martial arts manga και θεατές των martial arts anime μπορούν να περιμένουν περισσότερες σκηνές δράσης και λιγότερες σκηνές διαλόγων.

Martial Arts ΣειράSun-Ken Rock

Mature (Ώριμος) : Δημογραφική κατηγορία. Τα mature manga-anime, όπως προδίδει το όνομά τους, απευθύνονται σε ενήλικο κοινό (άνω των 15 συνήθως) και μπορεί να ανήκουν ταυτόχρονα σε πολλές άλλες κατηγορίες όπως comedy ( κωμωδία), ecchi (δες πιο πάνω), harem (χαρέμι).

Mature Σειρά: Berserk

Mecha :  Ο χώρος της επιστημονικής φαντασίας “γέννησε” τον όρο mecha, για να περιγράψει γιγαντιαία ρομπότ που ελέγχονται από ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται μέσα σε αυτά. Επομένως τα mecha manga-anime παρουσιάζουν μάχες μεταξύ γιγαντιαίων ρομποτικών πανοπλιών που τις πιλοτάρουν άνθρωποι. Οι δύο υποκατηγορίες του είδους έχουν να κάνουν με το είδος των ρομπότ. Αυτά μπορεί να είναι Super Robot (Σούπερ Ρομπότ) και Real Robot (Aληθινά Ρομπότ). Οι εν λόγω σειρές μπορεί να ανήκουν και σε διάφορες άλλες κατηγορίες, από comedy μέχρι drama, όμως πάντοτε είναι φανταστικές και παρουσιάζουν γιγάντιες μάχες.

Mecha Σειρά: Neon Genesis Evangelion

Mystery (Μυστήριο)Μυστήριες συνθήκες οδηγούν τους πρωταγωνιστές σε αναζήτηση στοιχείων και αυτοί μέσω έρευνας προσπαθούν να διαλευκάνουν τα γεγονότα και να οδηγηθούν στην αλήθεια.

Mystery Σειρά: Detective Conan

One Shot: Χαρακτηρίζονται τα manga που έχουν μόνο ένα τεύχος. Αυτά τα manga μπορεί να ανήκουν σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία.

One Shot Σειρά: Fairy Tail x Rave

Psychological (Ψυχολογικά): Βασίζονται στους φόβους, τις ανησυχίες, τα πιστεύω και τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών για να προχωρήσουν την πλοκή τους. Πολλές φορές συνοδεύονται από ενοχλητικό περιεχόμενο, π.χ ψυχολογική βία.

Psychological Σειρά: Liar Game

Romance (Ρομαντικά): Έχουν κάποιο στοιχείο ρομαντικής σχέσης ανάμεσα στους πρωταγωνιστές.

Romance Σειρά: Nisekoi

School Life (Σχολική Ζωή):  Οι ιστορίες που παρουσιάζουν, λαμβάνουν χώρα κυρίως σε σχολικό ή πανεπιστημιακό περιβάλλον και μας απασχολούν με τη ζωή των μαθητών- φοιτητών.

School Life Σειρά: School Rumble

Sci-fi (Επιστημονικής Φαντασίας): Παρουσιάζουν γεγονότα που δεν είναι αποδεκτά από τον επιστημονικό κόσμο, όπως για παράδειγμα εξωγήινη ζωή, ταξίδι στο χρόνο, υπερφυσικές δυνάμεις κ.α.

Sci-fi Σειρά: Ergo Proxy

SeinenΔημογραφική κατηγορία. Τα seinen manga-anime έχουν στόχο τους να προσελκύσουν άτομα από 15-30 χρονών, αλλά πολλές φορές ακόμα και εργαζόμενους από 40 χρονών και περισσότερο.  Αυτά τα manga-anime μπορεί να ανήκουν σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία.

Seinen Σειρά: 20th Century Boys

Shoujo: Δημογραφική κατηγορία. Στην κυριολεξία ο όρος σημαίνει “μικρό κορίτσι” και τα Shoujo manga-anime στοχεύουν σε ηλικίες από 10-18 χρονών. Τα Shoujo manga-anime μπορούν επίσης να αντιπροσωπεύονται και από άλλες κατηγορίες.

Shoujo Σειρά: Kimi ni Todoke

Shoujo Ai: Σημαίνει κοριτσίστικη αγάπη και αναφέρεται σε αγάπη μεταξύ γυναικών. Σε αντίθεση με τα Yuri manga-anime εδώ δεν υπάρχει ερωτική δράση, ούτε πορνογραφικό περιεχόμενο. Συνήθως παρουσιάζει μία πρωταγωνίστρια που είναι ερωτευμένη με μία κοπέλα και προσπαθεί να την προσεγγίσει.

Shoujo Ai Σειρά:  Saki

ShounenΔημογραφική κατηγορία. Ο όρος θα μπορούσε να μεταφραστεί σαν “comic για νεαρά αγόρια”. Αν τα manga-anime ήταν Χώρα τα shounen θα ήταν η βαριά βιομηχανία της, αφού η περισσότερη διαφήμιση και πωλήσεις γίνονται σε αυτήν την κατηγορία. Τα shounen manga έχουν ένα target group αγοριών από 13 χρονών και πάνω. Αυτά τα manga-anime μπορεί να ανήκουν σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία.

Shounen Σειρά: One Piece

Shounen Ai: Σημαίνει αγάπη μεταξύ αγοριών και περιγράφει την ερωτική επιθυμία που έχει ένα αγόρι για ένα άλλο και πως προσπαθεί να το χειριστεί. Όπως και στην περίπτωση του shoujo ai, έτσι και εδώ ο όρος δεν πρέπει να συγχέεται με το yaoi, γιατί δεν υπάρχει πορνογραφικό περιεχόμενο.

Shounen Ai Σειρά: Kohitsuji Project

Slice of Life: Περιγράφουν την καθημερινή ζωή των πρωταγωνιστών και συνήθως δεν έχουν συνταρακτικές εξελίξεις στην πλοκή και στην εξέλιξη των χαρακτήρων.

Slice of Life Σειρά: Solanin

Sports (Αθλήματα): Οι ιστορίες που παρουσιάζουν περιλαμβάνουν αθλήματα, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, μποξ κ.α.

Sports Σειρά: Hajime no Ippo

Supernatural (Υπερφυσικό):  Τα γεγονότα που παρουσιάζονται δεν θα μπορούσαν να γίνουν στο φυσικό περιβάλλον που ζούμε και είναι εξωπραγματικά.

Supernatural Σειρά: Soul Eater

Tragedy (Τραγωδία): Η τραγωδία είναι μία υποκατηγορία του δράματος, όπου οι χαρακτήρες υποφέρουν ψυχολογικά.

Tragedy Σειρά: Deadman Wonderland

Yaoi: Τα yaoi manga-anime στοχεύουν σε αντρικό gay κοινό και κυρίως οι δημιουργοί τους είναι γυναίκες. Παρόλα αυτά τυχαίνει να έχουν σε αρκετές χώρες του κόσμου πολύ γυναικείο κοινό. Το περιεχόμενο που τα χαρακτηρίζει περιγράφει την σχέση μεταξύ δύο αντρών, η οποία είναι κυρίως ερωτική. Σε αντίθεση με τα shounen Ai τα yaoi manga-anime παρουσιάζουν σκηνές γυμνού και σεξ.

Yaoi Σειρά: You’re My Loveprize in Viewfinder

Yuri: Οι Yuri σειρές αναφέρονται στις σχέσεις μεταξύ γυναικών και συνήθως έχουνε ερωτικό περιεχόμενο. Σε αντίθεση με τα shoujo ai τα yuri manga-anime μπορεί να περιλαμβάνουν σκηνές γυμνού και σεξ.

Yuri Σειρά: Girl Friends

 

 

Πηγές: Mangareader  Mangahere  Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *