Εντυπώσεις από το φετινό Comicdom Con!


12512677_993100650739716_7810061359633781998_nΠριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία άλλο ένα Comicdom Con στην Αθήνα, που είχε διάρκεια από τις 15 έως τις 17 Απριλίου και που εδώ και κάποια χρόνια αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη γιορτή της 9ης τέχνης γενικότερα. Κόσμος, χρώματα, μουσική, εικόνες από τους αγαπημένους μας ήρωες παντού, μοναδικά gadgets, συλλογές, manga, μπλουζάκια, στολές cosplay για τον διαγωνισμό, εκθέσεις από έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργούν, ομιλίες με μοναδικούς guests, ευφάνταστα events και απίστευτη ενέργεια κυριάρχησαν στο φετινό Comicdom Con. Ως μέλος της ομάδας και ως αρθρογράφος εκεί, είχα την ευκαιρία να το παρακολουθήσω από κοντά και να καταγράψω τι μου άρεσε πιο πολύ.10989470_983039895079125_7494701992395727996_n

Η Διεθνής Έκθεση Manga Pioneers που διεξήχθη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση όλο το τριήμερο 15-17 Απριλίου, φιλοξένησε έργα από τους δύο σημαντικούς mangaka, που επονομάστηκαν Manga Pioneers, της Hideko Mizuno και του Hiroshi Hirata. Μου άρεσαν πολύ τα έργα και των δύο και μπορώ να πω ότι βρήκα ευφυέστατη και ενδιαφέρουσα την συμμετοχή στην έκθεση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων mangakas, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο σίγουρα προσέλκυσαν τα ενδιαφέροντα τόσο του αντρικού όσο και του γυναικείου κοινού. Το σχέδιο της Hideko Mizuno κινείται σε πολύ ρομαντικό ύφος, γεμάτο ευαισθησία και απλότητα. Οι λεπτές και απαλές γραμμές, η τρυφερότητα που προσεγγίζει τις φιγούρες, αλλά και η φαντασία που χαρακτηρίζει κάποιες σκηνές, κάνουν τα σχέδιά της πολύ ξεχωριστά. Αντιθέτως, ο Hiroshi Hirata σχεδιάζει σκηνές από τη ζωή των σαμουράι σε τελείως διαφορετικό στυλ. Σκληρές γραμμές, δυναμισμός και λεπτομερέστατες σκηνές από μάχες είναι τα πρώτα που παρατηρεί κάποιος στα σχέδιά του. Θεωρώ ένα από τα καλύτερα μέρη του Con τη συγκεκριμένη έκθεση, την οποία θα βρήκαν ιδιαίτερα συναρπαστική οι λάτρεις των anime και των manga.Έργο του Hiroshi Hirata

CosplayΕπίσης, αρκετά ενδιαφέρουσες ήταν οι εκθέσεις των Ελλήνων δημιουργών “Εν αιθρία 7” στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, οι αυτοεκδόσεις στο Self-Publishers Alley, καθώς και η έκθεση του τιμώμενου καλλιτέχνη της φετινής διοργάνωσης, Tomek. Η πληθώρα comics και manga στα bazaar των καταστημάτων και των εκδοτικών οίκων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση καθιστούσαν ένα επίγειο παράδεισο για όσους αγαπούν την 9η τέχνη. Το μόνο αρνητικό της διαδικασίας ήταν η λαοθάλασσα από πανταχού fans και ενδιαφερόμενους που δυσκόλεψαν λίγο το ψάξιμο comics και manga. Φέτος, είχε περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη φορά, άλλο ένα χαρακτηριστικό της πραγματικά γιορτινής ατμόσφαιρας που επικρατούσε.

Ένα ακόμα event που ξεχώρισα ήταν η προβολή έξι παραμυθένιων ιστοριών, σε μια ταινία κινουμένων σχεδίων με τον τίτλο “Ιστορίες της Νύχτας” από τον Michel Ocelot. Το Σάββατο όσοι ήρθαν, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον σχεδιαστή του The Walking Dead, τον Charlie Adlard, ο οποίος μίλησε για τον τρόπο που σχεδιάζει και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί. Επίσης, η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας εξερεύνησε τη σχέση του noir με τα comics, δηλαδή ποιοι χαρακτήρες comics θεωρούνται noir, ποια είναι η ατμόσφαιρα που πρέπει να δημιουργηθεί και πολλές άλλες συναρπαστικές λεπτομέρειες. Το βράδυ ακολούθησε ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός Cosplay, ο νικητής του οποίου θα μεταβεί στο EuroCosplay και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα cosplay, στο MCM EXPO του Λονδίνου, τον Οκτώβριο. Στολές, χρώματα, φαντασία παντού. Φέτος υπήρχαν λιγότερες συμμετοχές, αλλά όλες ήταν αρκετά προσεγμένες. 13029496_1711875892428981_5340102680202291771_oΗ αναπαράσταση των αγαπημένων μας ηρώων έγινε και πάλι εφικτή με μεράκι, δεξιοτεχνία και φαντασία. Μέσα στο κείμενο μπορείτε να δείτε ορισμένα από τα cosplays που προσωπικά βρήκα πραγματικά όμορφα και πετυχημένα. Οι νικητές του διαγωνισμού Cosplay ήταν οι εξής: Στο ατομικό: 1η θέση: Λία Ρόκου/Lorian, 2η θέση: Μαρία Δεδεβέση, 3η θέση: Μαρία Μυλωνά και στο ομαδικό: Ευαγγελία Ζορμπά, Athena’s Plane Shifting, AiLeen Autumn, Λάμπρος Μάζης.

13071773_1711883545761549_4029887237823871139_o “Ideas Come At Night” ήταν ο τίτλος ενός πολύ ενδιαφέροντος workshop στο οποίο συμμετείχαν ο Ted Benoit και η Madelein DeMille. Επίκεντρο της προσοχής ήταν το γεγονός ότι οι καλύτερες ιδέες μας έρχονται όταν δεν το επιδιώκουμε, όταν είμαστε σε μια κατάσταση μεταξύ συνειδητού και ασυνείδητου. Τότε είναι που η δημιουργικότητα βρίσκει την ευκαιρία να εκδηλωθεί. Υπήρξαν αρκετά ωραία workshops ακόμα. Ένα από αυτά, καθοδηγούσε τους συμμετέχοντες στο σχεδιασμό manga μόνο με κύκλους, τελείες και γραμμές, το “Circle, Dot, Stroke!” ή άλλα, όπως το “So You Want To Be Involved In Comics?” βοηθούσε τα άτομα με καλλιτεχνικές ανησυχίες να σχεδιάσουν το δικό τους comic ή manga με τη χρήση της τεχνολογίας και του ίντερνετ.

Και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος μιας μικρής ανασκόπησης ορισμένων στιγμιοτύπων που μου κέντρισαν περισσότερο την προσοχή από το φετινό Comicdom Con. Θα μπορούσα να γράφω ολόκληρες ώρες γι’ αυτό το τόσο αγαπημένο θέμα, αλλά ο χρόνος (και ο χώρος!) είναι περιορισμένος. Σας αφήνω λοιπόν, αναπολώντας νοερά το όμορφο αυτό φεστιβάλ και αναμένοντας για το επόμενο!

Οι φωτογραφίες από το cosplay ανέβηκαν εκ μέρους των:
Cosplayers//GR
Cassiel Cosplay Photography

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *