Παρουσίαση του manga Dragon Head.


25831

Το Dragon Head είναι ένα manga του Minetaro Mochizuki. Κυκλοφόρησε από την Kodansha στο περιοδικό Young από το 1995 μέχρι το 2000 και ολοκληρώθηκε σε δέκα τόμους. Έχει κυκλοφορήσει στα Αγγλικά από την Tokyopop, ενώ το 1997 απέσπασε το βραβείο manga της Kodansha στην γενική κατηγορία. Επίσης η σειρά έχει μεταφερθεί στις οθόνες με μία ταινία ζωντανής δράσης από τον George Iida (Jōji Iida).

ΠΛΟΚΗ

“The horror of ending alone when the world breaks down!”

Η ιστορία ξεκινάει με τον Teru Aoki, έναν μαθητή (μάλλον λυκείου) που επιστρέφει με το τρένο στο Τόκιο μετά από μία σχολική εκδρομή. Πολύ σύντομα το τρένο μπαίνει σε ένα τούνελ που καταρρέει παγιδεύοντας το με όλους τους επιβάτες κάτω από την επιφάνεια της γης. Ο Teru θα ξυπνήσει λίγο αργότερα ελαφρά τραυματισμένος και θα σοκαριστεί, μόλις καταλάβει πως όλοι οι συμμαθητές και καθηγητές του είναι νεκροί. Αφού συνέλθει από το σοκ και τον τρόμο, θα προσπαθήσει με το λιγοστό φως ενός αναπτήρα να βρει επιζώντες και έναν τρόπο διαφυγής. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν ανακαλύπτει ότι είναι για τα καλά παγιδευμένος μέσα στο σκοτάδι. Λίγο αργότερα θα βρει μέσα στο τρένο άλλους δύο επιζώντες, τον Nobuo Takahashi και την Ako Seto. Ο Teru θα φροντίσει την συμμαθήτρια του, η οποία είναι βαριά τραυματισμένη και θα ξυπνήσει αρκετές μέρες αργότερα, ενώ θα προσπαθήσει να ηρεμήσει τον Nobuo, ο οποίος θα κυριευτεί από τον τρόμο και σιγά σιγά θα τον τυλίξει η παράνοια. Μέσα στην προσπάθεια για επιβίωση, οι τρεις τους θα αντιμετωπίσουν κάτι μεγαλύτερο από κάθε κίνδυνο…. τον φόβο.

2

ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Teru Aoki: Ο πρωταγωνιστής της σειράς, είναι ένας μαθητής που στην αρχή της ιστορίας είναι πολύ φοβισμένος, δεν γνωρίζει τίποτα από επιβίωση και θέλει να γυρίσει πίσω στην οικογένεια του. Ο Teru θα ξεπεράσει το αρχικό σοκ και θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, θα αντιμετωπίσει τους φόβους του και τις αντίξοες συνθήκες, ενώ θα δείξει ένα απρόσμενο για την ηλικία του θάρρος και θα προστατεύσει την Ako από κάθε κίνδυνο.

Nobuo Takahashi: Ο πρώτος επιζών που βρίσκει ο Teru. Ο Nobuo είναι ένα από τα παιδιά που έπεφταν θύματα εκφοβισμού και τραμπουκισμού στο σχολείο. Όταν ο Teru τον βρίσκει είναι σε χειρότερη ψυχολογική κατάσταση από τον ίδιο και όσο περνούν οι ώρες χειροτερεύει και οδηγείται σε μία άρρωστη κατάσταση, από την οποία κανείς δεν μπορεί να τον σώσει. Μέσα στην παράνοια του θα γίνει απειλητικός για τους συμμαθητές του, αλλά και για τον εαυτό του.

Ako Seto: Η συμπρωταγωνίστρια του manga. Όταν ο Teru την βρίσκει, αυτή είναι πολύ τραυματισμένη. Στην αρχή της σειράς είναι “γαντζωμένη” από τον Teru για να επιβιώσει, όμως αργότερα θα προσπαθήσει να του ανταποδώσει ότι έκανε γι’ αυτήν δείχνοντας αποφασιστικότητα και θάρρος.

397040d015871bf1a26392dc3e696f308791d840fe452402bbb0e479

ΣΧΕΔΙΟ

Το σχέδιο της σειράς είναι…. ιδιαίτερο. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου είναι εύκολο να βρω λέξεις για να το χαρακτηρίσω. Ο Minetaro έχει έναν υπέροχο τρόπο να σε βυθίζει στο σκοτάδι που δημιουργεί, έχει αρκετή λεπτομέρεια στο backround και παρουσιάζει τις καταστροφές με έναν μοναδικό τρόπο που “κάνει” τις σελίδες του manga να κινούνται. Ωστόσο όσο κι αν εντυπωσιάζουν αυτές οι σκηνές, υπάρχει συχνά επανάληψη των ίδιων σκηνών (υπάρχει σχεδόν σε κάθε τεύχος του πρώτου τόμου η σκηνή με το βυθισμένο κάτω από την επιφάνεια τρένο), σε ένα manga που το κάθε τεύχος του μετράει γύρω στις 16-22 σελίδες. Επίσης οι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι κάπως αφαιρετικά θα έλεγα. Τα πρόσωπα τους δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο και μοιάζουν όλα το ίδιο με έναν τρόπο που με έκανε να πιστέψω πως αν το manga είχε χρώμα όλοι οι χαρακτήρες θα ήταν πολύ χλωμοί και χωρίς καμία γραμμή στο πρόσωπο τους, πέρα από τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αποδίδει υπέροχα τις εκφράσεις τρόμου και αγωνίας των χαρακτήρων. Όσο για τον ιδρώτα (από το πρώτο εξώφυλλο της σειράς)…. ναι με έκανε να ιδρώσω κι εγώ.

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΣΤΥΛ

Μπορεί το σχέδιο της σειράς να μην είναι το ατού της, όμως σίγουρα η ατμόσφαιρα του manga κερδίζει βραβείο. Ένιωσα παγιδευμένος κι εγώ μαζί με τον Teru μέσα στο τρένο, ένιωσα τον τρόμο του Nobuo για το σκοτάδι και ίδρωσα κι εγώ μαζί με την Ako όταν έμεινε μόνη της χωρίς τον Teru για κάποιες ώρες. Ο Minetaro έχει βρει τον τρόπο να παρασύρει τον αναγνώστη και να τον καθηλώνει. Το manga είναι σκοτεινό, τρομαχτικό, άρρωστο, αποπνικτικό και απρόβλεπτο. Έχει μυρωδιά Stephen King σε κάθε σελίδα που περνάει, ενώ παίζει κρυφτό με Ιαπωνικές ταινίες τρόμου σε κάθε ευκαιρία. Το manga υπενθυμίζει κάθε φορά ότι δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ και θα σου σβήσει το ανεπαίσθητο χαμόγελο στα χείλη πριν καλά καλά προλάβει να ζωγραφιστεί στο πρόσωπό σου.

To manga μπορεί να χαρακτηριστεί δράμα, περιπέτεια, τρόμου, μυστηρίου, ψυχολογικό και seinen. Ο τρόμος που κυριαρχεί δεν είναι gore (βασισμένος στη σωματική βία και αίμα), αλλά έχει μία πιο ψυχολογική διάσταση, χωρίς όμως να λείπουν και τα gore στοιχεία.

dragonhead15jv

ΣΧΟΛΙΑ

Θυμάμαι ότι την ημέρα που ξεκίνησα να διαβάζω αυτό το manga, διάβασα 5-6 τόμους χωρίς να σηκωθώ από την καρέκλα και νομίζω ότι ήταν αρκετές ώρες ανάγνωσης. Το Dragon Head σε καθηλώνει.  Μιλάμε για μία σειρά με πολύ ξεχωριστή ατμόσφαιρα κι ένα πολύ πρωτότυπο σενάριο. Ο Minetaro έχει βρει έναν τρόπο να κρατάει την δράση πάντα στο έπακρο, κάτι που πραγματικά το βρίσκω πολύ σπάνια σε manga.

Η σειρά θα προσελκύσει δύο ειδών αναγνώστες, αυτούς που απολαμβάνουν τα σενάρια τρόμου και αυτούς που έχουν μία αγάπη για τους post apocalyptic κόσμους. Οι δεύτεροι θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή, γιατί το post apocalyptic στοιχείο της σειράς θα κάνει την εμφάνιση του λίγο αργότερα. Όπως και να έχει ο αναγνώστης του Dragon Head πρέπει να έχει γερό στομάχι, αφού πολλές φορές η σειρά τείνει να γίνεται άρρωστη. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστώ το manga σε άτομα κάτω των 18.

Γιατί όμως κάποιος να το διαβάσει; Όποιος διαβάσει το manga θα απορροφηθεί από το σκοτάδι του, θα βιώσει μαζί με τους ήρωες την καταστροφή, την απομόνωση και την απόγνωση, ενώ θα ταξιδέψει σε έναν κόσμο που κυριαρχεί το απόλυτο χάος. Το Dragon Head υπόσχεται να σας τρομοκρατήσει, να ακρωτηριάσει κάθε λογική από τον εγκέφαλο σας και να σας δείξει σκηνές δέους. Σίγουρα όχι για τους αναγνώστες που θέλουν ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, απαραίτητο για όσους γουστάρουν να σφίγγουν τα στομάχια τους. Καλούς εφιάλτες.

dragonhead7

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *