Παρουσίαση του manga Blame!


Blame!-v10--Cover

O Tsutomu Nihei είναι αδιαμφισβήτητα ο “Ντέιβιντ Κόπερφιλντ”  ανάμεσα στους mangaka του cyberpunk ύφους και από πολλούς λαμβάνει -για το σχέδιο του- τον τίτλο του Ρέμπραντ της Ιαπωνίας. O Nihei είναι “υπεύθυνος” για το Blame!, το οποίο προφέρεται “blam”  και αναφέρεται στον ήχο που κάνει ένα όπλο όταν πυροκροτεί. Το Blame! αποτελείται από δέκα τόμους και εκδόθηκε από την Kodansha το 1998. Επίσης τα 7 επεισόδια του anime, που βασίστηκε στην σειρά manga, κυκλοφόρησαν σε DVD το 2003.

ΠΛΟΚΗ

“Maybe on Earth, Maybe in the Future”

Η Ιστορία ακολουθεί την περιπλάνηση του Killy για αναζήτηση Net Terminal Genes στο αχανές βάθος της City. H City αποτελεί το κατακόρυφο, δυστοπικό και τεχνολογικό περιβάλλον του manga, το οποίο είναι αφιλόξενο για κάθε μορφή ζωής. Η περιπλάνηση στα αμέτρητα επίπεδα της είναι σχεδόν απαγορευτική λόγω του Megastructure, ενός λαβυρίνθου που μεγαλώνει και χτίζει επίπεδα χωρίς σταματημό για αμέτρητα χρόνια ελεγχόμενος από το Netsphere, ένα είδος εγκεφάλου υπολογιστή που ελέγχει τα πάντα στην City και έχει ξεφύγει από κάθε είδους ανθρώπινο (ή ανδροειδή) χειρισμό. Ο πρωταγωνιστής με την βοήθεια ενός όπλου με το όνομα Gravitational Beam Emitter είναι, όπως αφήνει το manga να εννοηθεί, ο μόνος που μπορεί να περάσει από το ένα επίπεδο στο άλλο. Στο ταξίδι του θα συναντήσει τα εχθρικά cyborgs με το όνομα Silicon Creatures, θα πολεμήσει με τους Safeguards, οι οποίοι λειτουργούν ως ένα είδος antivirus στον- σαν υπολογιστή φτιαγμένο- κόσμο του Blame! και θα κάνει βραχυχρόνιες φιλίες με πλάσματα που πολλές φορές θα αντιπροσωπεύουν ότι θεωρείται ανθρώπινο σε αυτόν τον κόσμο.

12

ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Killy: O Killy είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς. Είναι συνήθως σιωπηλός και περιφέρεται στον απύθμενο κόσμο του Blame! αναζητώντας ανθρώπους (ή τέλος πάντων το γενετικά μεταλλαγμένο απόθεμα ανθρώπων της City) οι οποίοι έχουν εμφυτευμένα στο σώμα τους Net Terminal Genes. Κατέχει το πανίσχυρο όπλο με το όνομα Gravitational Beam Emitter το οποίο του επιτρέπει να ταξιδεύει από το ένα επίπεδο του Megastructure στο άλλο. Ο Killy μοιάζει να είναι γύρω στα 20,όμως γρήγορα καταλαβαίνουμε ότι ούτε κατά διάνοια δεν είναι. Αντιμετωπίζει τα Silicon Creatures και τους Safeguards χωρίς δεύτερη σκέψη και πάντα “φορώντας” το ανέκφραστο του πρόσωπο. Σε γενικές γραμμές δείχνει άτρωτος σε απλά χτυπήματα, ενώ τον έχουμε δει να περνάει χτυπώντας με το σώμα του μέσα από αρκετά χιλιόμετρα τοιχωμάτων του Megastructure και να επιστρέφει χωρίς γρατσουνιά, πράγμα που οφείλεται εν μέρει στην ισχυρή ικανότητα του να θεραπεύεται γρήγορα.

Cibo:  Η Cibo, αν και δεν εισάγεται από τον πρώτο τόμο στην σειρά είναι η συμπρωταγωνίστρια του Killy και θα τον ακολουθήσει  στην αναζήτηση του.  Όταν ο Killy την συναντά είναι σε άθλια κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα αυτό που έχει απομείνει από αυτήν είναι το σαπισμένο, από τα χρόνια, πάνω μισό του σώματος της, που υποστηρίζεται από μηχανές για να μην πεθάνει. Η Cibo εξηγεί πως έφτασε σε αυτή την κατάσταση και ότι ήταν αρχιεπιστήμονας σε μία Βιο-ηλεκτρική εταιρία. Ο Killy την παίρνει μαζί του για να τον βοηθήσει με τις ικανότητες της στα ηλεκτρονικά συστήματα.

blame-manga-discussion-31910

ΣΧΕΔΙΟ

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι το σχέδιο ενός manga στα μάτια του καθενός μπορεί να φαντάζει όμορφο ή άσχημο ανάλογα με το τι προτιμάει και το τι έχει δει. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο του Tsutomu Nihei δεν μπορεί να θεωρηθεί μη λεπτομερές, χωρίς βάθος και πρόχειρο. Άσχετα με την προσωπική μου γνώμη, που θα αναφέρω παρακάτω,  ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει δηλώσει ότι αφαιρεί την αφήγηση σε σημεία που το σχέδιο μπορεί να πάρει την θέση της και μέσα από το Blame! αυτό είναι φως φανάρι. Επίσης αξίζει να αναφέρω ότι τα backrounds του είναι ίσως από τα ελάχιστα τόσο επιβλητικά, τόσο αλλόκοτα και τόσο λεπτομερώς σχεδιασμένα, πράγμα που αποκαλύπτει ότι οι σπουδές του mangaka στην αρχιτεκτονική μάλλον έπιασαν τόπο.

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΣΤΥΛ

Ταξιδεύοντας στις σελίδες του Blame! συνειδητοποίησα κάτι πολύ σημαντικό. Αυτό το manga έχει ήχο!  Οι σκηνές είναι τόσο έντονες που νιώθεις τον μολυσμένο αέρα της City να αγγίζει το δέρμα σου μέσα από κάθε σελίδα. Το είδος του manga χαρακτηρίζεται ως cyberpunk (κυβερνοπάνκ), δυστοπικό, sci-fi (επιστημονικής φαντασίας), post apocalyptic( μετά από αποκάλυψη), δράσης, τρόμου. Η ατμόσφαιρα του είναι σκοτεινή, το σύμπαν του είναι χαοτικό και αχανές, το περιβάλλον του γεμάτο από κολοσσιαία κτήρια και η δράση του είναι εκρηκτική. Όλη αυτή η αναζήτηση κάτω στο σκοτάδι της City, μακριά από το φως και τη ζεστασιά της επιφάνειας, μου θύμισε αναπόφευκτα την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού Metro 2033  και του Fallout 3.

blame_103

ΣΧΟΛΙΑ

Πριν αναφέρω την δική μου πρόταση για το manga (αν και φαντάζομαι πως έχετε ψιλιαστεί την τοποθέτηση μου), οφείλω να τονίσω ότι έχω διαβάσει πολλά αρνητικά και πολλά θετικά σχόλια για το Blame! του Tsutomu Nihei. Τα δύο πιο βασικά επιχειρήματα όσων είναι κατά του manga είναι ότι το σχέδιο ξενίζει και οι χαρακτήρες δεν έχουν λεπτομερή σχεδιασμό ή ότι η έλλειψη διαλόγου δεν επιτρέπει την κατανόηση της ιστορίας.

Σίγουρα το Blame! δεν απευθύνεται ούτε σε κοινό που κάνει το ντεμπούτο του στον κόσμο των manga, αλλά ούτε και σε όσους κάνουν το ντεμπούτο τους στο cyberpunk ύφος του τομέα. Πιστεύω ότι το Blame! όπως και η συνολικότερη δράση του Nihei στον χώρο απευθύνεται σε κοινό που είναι υποψιασμένο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.  Η σειρά απευθύνεται σε λάτρεις των seinen manga (manga που απευθύνονται σε ενήλικες), το σχέδιο είναι ιδιαίτερο και αν όλα φαίνονται κάπως αλλόκοτα είναι γιατί ο καλλιτέχνης έχει επιλέξει αυτόν τον τρόπο για να αποδώσει ταυτότητα στο σύμπαν του Blame!.

Αν περιμένετε από την σειρά να σας προσφέρει την δράση και την ατμόσφαιρα, το χιούμορ και τους χαρακτήρες ενός shonen manga  τότε το Blame! δεν νομίζω ότι καλύπτει τις ανάγκες σας. Αν θέλετε όμως να νιώσετε την σκοτεινή ατμόσφαιρα της City να σας τυλίγει, τον διαρκώς μεταβαλλόμενο και ανεξέλεγκτο λαβύρινθο του Megastructure να σας πνίγει, αν σας αρέσουν τα υπέρογκα και γιγαντιαία κτήρια, η εκρηκτική δράση και αν μπορείτε να αφιερώσετε κάποιο χρόνο για μια δεύτερη ανάγνωση, τότε το σύμπαν του Blame! έχει φτιαχτεί για εσάς. Αφιερώστε ένα Σαββατοκύριακο, διαβάστε το και είμαι σίγουρος πως θα “πιάσετε” τον εαυτό σας να ρίχνει μια δεύτερη ματιά στο manga πριν καλά καλά το καταλάβετε.

Blame_v06_c02_p040

Υ.Γ: Κυκλοφορεί επίσης ένα sequel του Blame! με το όνομα Blame!². Είναι ένα one-shot (manga με ένα τεύχος) που παρουσιάζει μια ιστορία πολλά χρόνια μετά το τέλος του Blame!.  Τέλος στον κόσμο του Killy διαδραματίζονται οι ιστορίες των NSE: Net Sphere Engineer, το NOiSE (prequel του Blame!) και το χιουμοριστικό one-shot Blame Academy!.

Blame_2_Fanart_by_Davniellulinvega

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *