Ran, μία ταινία του Ακίρα Κουροσάβα


 

Ran 1

O Ακίρα Κουροσάβα είναι ένας από τους διασημότερους σκηνοθέτες της Ιαπωνίας. Το έργο του έχει αναγνωριστεί διεθνώς και αποτελεί επιρροή για πολλούς μεγάλους σύγχρονους σκηνοθέτες. Αν και σήμερα θεωρούμε τις ταινίες του κλασικές και τον κατατάσσουμε  στους σημαντικότερους δημιουργούς ταινιών, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του χωρίς να λαμβάνει αναγνώριση και χρήματα από την Ιαπωνία, καθώς  τα έργα του καταδικάστηκαν να χαρακτηριστούν έντονα δυτικίζοντα και παλιομοδίτικα.

Κάπως έτσι, όταν το 1975 ο Κουροσάβα ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να σκηνοθετήσει μία επική ταινία με σαμουράι βασισμένη στο κλασικό έργο του ΣαίξπηρΒασιλιάς Ληρ, βρήκε όλες τις πόρτες κλειστές. Όταν τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα για την ταινία, είχε ήδη γεμίσει δεκάδες τετράδια με ζωγραφιές για τα κοστούμια, τα σκηνικά και το storyboard των σκηνών.

Η ταινία, η οποία κυκλοφόρησε το 1985, όταν ο Κουροσάβα ήταν 75 χρονών, είναι κάτι παραπάνω από μαγευτική, ακόμα και για τους σημερινούς θεατές.

ΠΛΟΚΗ

“Ένα βέλος μόνο σπάει εύκολα, αλλά όχι και τα τρία μαζί.”

Ο Χιντετόρα είναι ένας παντοδύναμος φεουδάρχης, που μέσα από ασταμάτητους πολέμους έχει κατακτήσει γη και εξουσία πέρα από κάθε φαντασία. Γερασμένος πλέον αποφασίζει να παραχωρήσει την εξουσία και τα εδάφη στους τρεις γιους του,  Τάρο, Τζίρο και Σαμπούρο. Ο Τάρο, που είναι ο μεγαλύτερος γιος, θα κληρονομήσει το πρώτο κάστρο και θα είναι ο αρχηγός της επικράτειας των Ιτσιμόνι, ενώ ο Τζίρο κι ο Σαμπούρο , θα λάβουν το δεύτερο και τρίτο αντίστοιχα, ώστε να υποστηρίζουν τον αδερφό τους. Ο γέρος φεουδάρχης τους λέει πως η μοναδική του επιθυμία είναι να τον φιλοξενούν διαδοχικά στα κάστρα που τους παραχώρησε, όμως ο Σαμπούρο είναι αντίθετος με την απόφαση του πατέρα του και του διδάσκει πως ακόμα και τρία βέλη μπορούν να σπάσουν με τον κατάλληλο τρόπο.

Ο Χιντετόρα θα θεωρήσει τον Σαμπούρο ασεβή και θα τον εξορίσει μαζί με τον Τάνγκο, έναν από τους πιο πιστούς στρατιώτες του. Πιστεύοντας ότι οι άλλοι δύο γιοί του είναι πιστοί σε αυτόν, πηγαίνει να φιλοξενηθεί στα κάστρα τους. Ωστόσο, δεν αργεί να καταλάβει το μεγάλο λάθος που έκανε.

 

Ran characters

CASTING

Ο ρόλος του Χιντετόρα, του γέρου φεουδάρχη, ερμηνεύεται από τον Τατσούγια Νακαντάι, ο οποίος είχε αναλάβει διάφορους δευτερεύοντες ρόλους σε παλιότερες ταινίες του Κουροσάβα. Προσωπικά θεωρώ την ερμηνεία του απίστευτη. Βλέποντας τον Χιντετόρα του Ran είναι σαν να κοιτάς από ένα ανοιχτό παράθυρο την ίδια την τρέλα. Το πρόσωπό του είναι γεμάτο συναισθήματα, που μεταφέρονται και γαντζώνονται χωρίς πολύ προσπάθεια βαθιά  μέσα σου.

Τους ρόλους των τριών αδερφών, Τάρο, Τζίρο και Σαμπούρο, ερμηνεύουν αντίστοιχα οι Ακίρα Τεράο, Τζινπάτσι Νέζου και Νταϊσούκε Ριού. Οι δύο τελευταίοι είχαν αναλάβει ρόλους και στο Kagemusha, την ταινία που σκηνοθέτησε ο Κουροσάβα σαν πρόβα για το Ran.

Επίσης εκπληκτική είναι η ερμηνεία της Μίεκο Χάραντα ως Λαίδη Καέντε και γυναίκα του άρχοντα Τάρο. Είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο δολοπλόκους χαρακτήρες του κινηματογράφου.

Από το casting δεν λείπουν οι Μασαγιούκι Γιούι (Τάγκο) και Χισάσι Ιγκάβα (Κουρογκάνε), δύο βετεράνοι ηθοποιοί του Κουροσάβα (Dreams, Madadayo).

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι, για τις ανάγκες της ταινίας, ο Κουροσάβα προσέλαβε 1400 extras (επιπλέον ηθοποιούς, κομπάρσους).

Ολόκληρο το casting εδώ.

 

Ran comments

 

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ

Ran σημαίνει Χάος. Ο Κουροσάβα δεν έδωσε τυχαία αυτόν τον τίτλο στην ταινία του. Το Ran είναι μία ταινία με επικές μάχες, επικές ερμηνείες, επικά σκηνικά και κοστούμια. Διάβασα κάπου, ότι τα κοστούμια της ταινίας ράφτηκαν στο χέρι, και η αλήθεια είναι ότι κάθε φορεσιά των ηθοποιών σε παρασύρει να την προσέξεις. Κάθε πλάνο έχει δύναμη, ενώ συγκεκριμένα αυτά που παρουσιάζουν τα φυσικά τοπία της Ιαπωνίας είναι μαγευτικά και κάνουν το βλέμμα σου να ταξιδεύει.

Το Ran αποτελεί την ιστορία ενός ανθρώπου που είχε τα πάντα και τα έχασε, επειδή το μόνο που μπορούσε να αντιληφθεί ήταν η επιφάνεια των πραγμάτων. Αυτή η ήττα ενός ανθρώπου που έμαθε να κερδίζει τα πάντα μέσα από ασταμάτητους πολέμους, τον οδηγεί στην τρέλα και βυθίζει το βασίλειο του στο χάος.

Αποφάσισα να προτείνω το Ran, γιατί πιστεύω, ότι, εκτός από ένα must classic για οποιονδήποτε παρακολουθεί ιαπωνικό κινηματογράφο, είναι και μία από τις ταινίες-σταθμούς για να αποκτήσει κάποιος μια επαφή με τον  κινηματογράφο της Ιαπωνίας. Οπότε, αν ψάχνατε μία αφορμή, για να παρακολουθήσετε την πρώτη σας ιαπωνική ταινία, αυτή θα πρέπει να είναι το Ran, που, όπως και κάθε ταινία του Κουροσάβα, αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή.

Pop Corn έχετε;

Δείτε το και ελάτε να το συζητήσουμε.

 

 

 

 

Υ.Γ: Ενημερώνω και για τους παλαιότερους λάτρεις του Ran ότι η ταινία κυκλοφορεί και σε ποιότητα Blu-Ray. Καταπληκτικό!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *