5 πράγματα που αγαπάμε να μισούμε σε Shonen! 9


Το δημογραφικό είδος anime και manga που είναι παγκοσμίως διασημότερο και έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη επιτυχία, είναι αδιαμφισβήτητα τα Shonen. Shonen σημαίνει έφηβος στα ιαπωνικά και όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, ο όρος χρησιμοποιείται για να δείξει ότι οι σειρές που υπάγονται σ’ αυτό το είδος, απευθύνονται σε εφήβους στο γυμνάσιο αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Είτε έχετε μεγαλώσει βλέποντας shonen σειρές (Dragonball, One Piece, Naruto), είτε τα ξεκινάτε τώρα, σίγουρα έχετε βρει σημεία που σας εκνευρίζουν. Ας δούμε ποια είναι τα 5 πιο εκνευριστικά και συχνά φαινόμενα στο είδος των Shonen (χωρίς απαραίτητα αυτά να συμβαίνουν πάντα ή να γίνονται αποκλειστικά σε σειρές του είδους).

5. Γυναικεία Στήθη = Πίδακες Αίματος

Sanji2yl

Το χελωνοτζίνι, ο Sanji, o Jiraya και πολλοί άλλοι “ανώμαλοι” χαρακτήρες σε διάσημες σειρές, βλέποντας το στήθος μιας γυναίκας ενθουσιάζονται τόσο, που τρέχουν ποτάμια αίματος από τη μύτη τους, εκτοξεύοντας τους στον ουρανό. Δε λέω, τα στήθη που βλέπουμε σε αγαπημένες ηρωίδες είναι πλούσια και μας προκαλούν. Αν τα δείτε έξω στο δρόμο, σίγουρα θα πείτε “Πω ρε φίλε”. Αν ήμασταν τόσο υπερβολικοί όπως οι παραπάνω ήρωες, θα έπρεπε να υπάρχουν φορεία στους δρόμος, μόνο για το λόγο αυτό. Προχωράμε.

4. Εγώ αυτόν, εσύ εκείνον.

DBZ-Battle-of-Gods-Vegeta-Scared

Τι εννοώ; Στις περισσότερες σειρές, ακόμα και σε πιο σοβαρές (βλ. Hunter X Hunter), ο πρωταγωνιστής θα πολεμήσει τον πιο δυνατό εχθρό, ο 2ος σε δύναμη φίλος του τον 2ο και ούτω καθ’ εξής. Δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά όταν γίνεται σε κάθε νέα ιστορία ενός manga ή anime, η επανάληψη αρχίζει να κουράζει. Αν ο συγγραφέας θέλει να αναδείξει κάποιον ήρωα, ίσως του δώσει την ευκαιρία να παλέψει με τον δυνατότερο εχθρό της ιστορίας. Μόνο έτσι.

3. “Έσκασα”!

Gon_Eating

くたくた, όπως ακούμε στις σειρές, που διαβάζεται “kutakuta (κτακτά)” και το λένε οι ήρωες μας μετά από έναν σκασμό φαγητού. Οι Ιάπωνες δεν τρώνε πολύ, είναι άλλωστε και η διατροφή τους τέτοια, ώστε να αποφεύγουν τα περιττά κιλά. Ο Son Goku, ο Luffy, ο Naruto και ειδικά ο Toriko έχουν άλλη διατροφή. Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε σκηνές μετά τη μάχη ή πριν τη μάχη, σκηνές με τεράστια φαγοπότια και τον καημένο τον σερβιτόρο να φέρνει άσωτα πιάτα. Αυτός δε, που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι ο λαντζιέρης. Στη χειρότερη,  θα εκνευριστώ και θα μου ανοίξει η όρεξη. Στην καλύτερη, απλώς θα εκνευριστώ.

2. Χαζοί Πρωταγωνιστές

sakura36000_20071001_185205

Θες να γίνεις πρωταγωνιστής σε μια πρωτοκλασάτη σειρά που θα διαβάζει/παρακολουθεί πολύς κόσμος; Παιξ’ το χαζός και σοβάρεψε μόνο σε στιγμές πριν τη μάχη και θα τα καταφέρεις! Είναι πραγματικά κρίμα σειρές όπως το One Piece να έχουν πρωταγωνιστές με έναν στόχο στο βάθος του μυαλού του αλλά τη μόνιμη σκέψη και επιθυμία για φαγητό. Αντίθετα, ο Zoro στην ίδια σειρά λειτουργεί, όταν λειτουργεί χαζά, ως κωμικό στοιχείο, που προκαλεί γέλιο. Αντιθέτως ο Luffy θα κουράσει και θα επισκιάσει χωρίς λόγο άλλους και μάλλον πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Χωρίς να θίγω συγκεκριμένα τον Luffy, αλλά τις περισσότερες σειρές του είδους από τις οποίες λείπει ένας δυνατός πρωταγωνιστής. Και δεν εννοώ στις μπουνιές. Αντιθέτως, ο Naruto μπορεί να εκνευρίζει, αποκτά κάποιο βάθος με την εξέλιξη της σειράς.

1. Δυνάμεις από το πουθενά

ichigo_vasto_lorde

Χωρίς spoiler, όλοι ξέρουμε ότι όταν βρεθεί ένα εμπόδιο σε επίπεδο δύναμης, ο πρωταγωνιστής, συχνά, μιας Shonen σειράς θα βρει σίγουρα τρόπο να το ξεπεράσει. Ποιος είναι ο τρόπος; Ανεβαίνει ένα “σκαλί” παραπάνω, αποκτά μαλλιά άλλου χρώματος ή μήκος ή την οποιαδήποτε ευφάνταστη αλλαγή που εμπνεύστηκε ο δημιουργός. Ως εδώ καλά. Είναι καλές οι αλλαγές και σίγουρα είναι απαραίτητες για να κρατηθεί το ενδιαφέρον. Όταν, όμως, ο πρωταγωνιστής αποκτά συνεχώς καινούργιες δυνάμεις εντελώς τυχαία, χωρίς πειστική ή χωρίς καθόλου εξήγηση, θα νευριάσεις. Και θα νευριάσεις γιατί ξέρεις ότι όταν κάποιος τρώει ξύλο κάποια στιγμή θα λιποθυμήσει. Δεν θα σηκωθεί μαγικά με νέες δυνάμεις για να εκδικηθεί.

Είναι σίγουρο πως αν κανείς παρατηρήσει αρκετές σειρές Shonen θα βρει δεκάδες κλισέ που ενοχλούν και κουράζουν τους θεατές. Μάλλον ξέρατε τα 5 παραπάνω, αλλά βλέποντας πάλι κάποιες σειρές, θέλησα να τα καταγράψω. Γράψτε, λοιπόν, κι εσείς τι δεν σας αρέσει στα σχόλια! Και εάν διαφωνείτε με τα παραπάνω, πείτε μας γιατί!


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 thoughts on “5 πράγματα που αγαπάμε να μισούμε σε Shonen!

 • Renate

  Το χειρότερο μου είναι αυτές οι δυνάμεις που θυμούνται να αποκτήσουν πάντα αφού έχουν φάει το ξύλο της ζωής του.
  Αν και μπορώ να πω οτι το nosebleeding δεν με ενοχλεί γιατί το θεωρώ αρκετά κλασσικό στα anime!

 • Axilleaszero

  Πολύ ωραίο το post !!! Συμφωνώ απόλυτα . Σε αυτό που θέλω να αναφερθώ είναι στον Luffy από το One Piece …! Είναι απίστευτα εκνευριστικό να συνεχίζει να είναι τόσο απίστευτα ηλίθιος μετά από 622 επεισόδια …Oda φτάνει … είναι το αγαπημένο μου anime έχει epic στιγμές πολύ ξύλο , αγαπάω One Piece αλλα πρέπει να σοβαρευθεί λίγο , είναι ο καπετάνιος και πιστεύω ότι δεν τον σέβονται όσο πρέπει και δεν τον φοβούνται επίσης !

 • Στέλιος Π.

  Κι οι δύο αναφορές που κάνεις για το Hunter x Hunter είναι λάθος.
  Πρώτον, ποτέ ο Gon και ο Killua που είναι οι πρωταγωνιστές δεν αντιμετωπίζουν τους δυνατότερους εχθρούς και να αντιμετωπίσουν κάποιον πολύ δυνατό θα υποστούν κάποια σοβαρή σωματική βλάβη που δεν θα υποστεί ποτέ κάποιος πρωταγωνιστής των άλλων shounen.
  {***manga spoiler και σύντομα anime spoiler***} Toν πιο ισχυρό πολεμιστή που έχει περάσει από την σειρά, τον Meruem, τον πολεμά ο Netero με μεγάλο τίμημα.
  Οι πρωταγωνιστές ξέρουν ότι δεν είναι στο επίπεδό του.

  Δεύτερον, το στυγμιότυπο που έβαλες στο “Έσκασα” πρέπει να είναι το μοναδικό που τρώνε στη σειρά ή άντε να έχει ένα ακόμα. Αυτό το κλισέ ταιριάζει στα Dragonball, One piece, Naruto και πάει λέγοντας… απολύτως όχι στο HxH…

  • Ζήσης Post author

   Ξεκινώ το άρθρο και πριν απαριθμήσω τα κλισέ που με ενοχλούν γράφω το εξής: Χωρίς απαραίτητα αυτά να συμβαίνουν πάντα.

   Όσον αφορά στην εικόνα του Hunter X Hunter, απλά μου άρεσε.

 • Τομοκος

  αν οι γιαπωνες ειναι λεπτη γιατι εχουν σουμο παλεστεσ

  και ο icigo dεν δυναμονει ετσι, ειναι λιγο απο ολα γιααυτο εχει τις δυναμεις

 • Νίκη

  ooo ναι…ειδικά αυτό το τελευταίο…στο Βleach που ο Ichi πετάει κάθε 5 και λίγο μια καινούρια δύναμη…(στο Anime,το manga δεν το χω τελειώσει δεν ξέρω τι παίζει…)ΕΚΝΕΥΡΊΖΟΜΑΙ,λατρεύω το bleach δεν λέω,αλλά καταντάει σπαστικό….

 • Harakiri Sunshine

  Εγώ αυτόν, εσύ εκείνον=Hunter X Hunter? Καλά ΟΚ, stick to the “big 3” και καλύτερα σταματήστε να ασχολείστε με καλά shounen, γιατί εκτίθεστε.

  • Ζήσης Post author

   Είπα πως συνέβη και σε πιο σοβαρές σειρές, όπως το Hunter X Hunter, όχι πως πάντα συμβαίνει σε κάποια από τις σειρές που αναφέρω. Μέσα στο άρθρο γράφω πολλές φορές ότι δεν στοχοποιώ συγκεκριμένες σειρές, ούτε γενικεύω τις παρατηρήσεις μου. Συμβαίνουν συχνά. Αυτό γράφω.