Παρουσίαση του manga 20th Century Boys.


20th-century-boys-800-75

Το 20th Century Boys είναι μία δημιουργία του Urasawa Naoki, mangaka, του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί με σειρές όπως το πολυσυζητημένο Monster και το Pluto, σε συνεργασία με τον mangaka-θρύλο Osamu Tezuka ( Astro Boy, Buddha, Black Jack κ.α).  Η κυκλοφορία του manga έγινε σε 249 τεύχη από το 1996 μέχρι το 2006, ενώ απαριθμεί 22 τόμους. Τον Ιανουάριο του 2007 κυκλοφόρησε ένα sequel της σειράς με τίτλο 21st Century Boys και ολοκληρώθηκε σε 16 τεύχη ή 2 τόμους ενώ η ανάγνωση τους κρίνεται απαραίτητη (από τον παρών αρθρογράφο) για την ολοκλήρωση και την κατανόηση της ιστορίας. Μία τριλογία ταινιών ζωντανής δράσης κυκλοφόρησε το 2008-2009 και ακολουθεί αρκετά καλά την ιστορία του manga.

ΠΛΟΚΗ

Let us take back our symbol!

Προειδοποίηση Spoilers: Επειδή το 20th & 21st Century Boys είναι μία σειρά μυστηρίου είναι προτιμότερο για όσους δεν θέλουν καθόλου spoilers να σταματήσουν να διαβάζουν αυτό το review τώρα, γιατί θεωρώ ότι είναι αδύνατον να περιγράψω την πλοκή της σειράς χωρίς να αναφέρω κάποια ελάχιστα στοιχεία της ιστορίας. Η περιγραφή που θα ακολουθήσει περιέχει κάποιες μικρές αποκαλύψεις που παρουσιάζονται στα πρώτα 5-10 τεύχη του manga.

O Kenji είναι ένας συνηθισμένος άντρας γύρω στα 30. Ζει την  ήσυχη καθημερινότητα του, δουλεύοντας στο ψιλικατζίδικο που έχει ανοίξει μαζί με την γριά μητέρα του και φροντίζει την νεογέννητη κόρη της αδερφής του, ενώ η τελευταία πριν από κάποιους μήνες είχε εξαφανιστεί. Αυτήν την ηρεμία έρχεται να ταράξει μία σειρά από μυστήρια γεγονότα και φόνους με αποκορύφωμα την αυτοκτονία ενός παιδικού του φίλου με το ψευδώνυμο Donkey. Μετά από αυτό ο Kenji αρχίζει να ερευνά τους διάφορους φόνους και ανακαλύπτει ότι πίσω από αυτούς κρύβεται μία αίρεση, της οποίας το σύμβολο αναγνωρίζει και μάλιστα πολύ καλά, αφού το είχε δημιουργήσει ένας άλλος παιδικός του φίλος. Ο Kenji θα αναζητήσει την παρέα που είχε σαν παιδί και μαζί θα θυμηθούν την “μυστική βάση” που είχαν όταν ήταν μικροί και το Book of Prophecy, ένα βιβλίο γεμάτο “προφητείες” για την καταστροφή του κόσμου, που είχαν φτιάξει σαν παιχνίδι τότε. Το παιδικό παιχνίδι όμως γίνεται πραγματικότητα μπροστά στα ενήλικα μάτια τους, όταν ο αρχηγός της αίρεσης με το ψευδώνυμο Friend αρχίζει να αναπαράγει κάθε τι που έβγαλαν από το παιδικό μυαλό τους. Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα; Ποιόν μπορούν να εμπιστευτούν και ποιόν όχι; Πόσα μπορούν να θυμηθούν και πόσα έχουν ξεχάσει;

20th_Century_Boys_v18c06p100_101

ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Kenji Endō: Ο πρωταγωνιστής του πρώτου μισού της ιστορίας, η οποία παρουσιάζει γεγονότα της παιδικής ζωής του μέχρι και το σήμερα. Ο Kenji είναι ένας αμετανόητος ροκάς, που όμως δεν τα έχει καταφέρει όπως ήθελε, αφού έχει παρατήσει την μπάντα και την κιθάρα του και δουλεύει στο μαγαζί που έχει με την γριά μητέρα του, ενώ παράλληλα φροντίζει το παιδί της αδερφής του. Όταν τα μυστήρια γεγονότα ξεκινάνε, ο Kenji προσπαθεί να ανακαλύψει τι συμβαίνει πίσω από όλα αυτά.

Yoshitsune: Παιδικός φίλος του Kenji, που τον βοήθησε να φτιάξουν την μυστική βάση όταν ήταν παιδιά. Στην αρχή της ιστορίας τον βλέπουμε σαν σοβαρό και φοβητσιάρη εργαζόμενο σε πολυεθνική, όμως αργότερα θα αποδείξει το θάρρος και την αξία του.

Maruo: Παιδικός φίλος του Kenji. Είναι παχουλός και τεμπέλης, αν και διστακτικός στην αρχή θα βοηθήσει τον Kenji να διαλευκάνει την υπόθεση και θα τον βοηθήσει σε πολύ δύσκολες στιγμές.

Keroyon: Παιδικός φίλος του Kenji με το ψευδώνυμο Froggy και πράγματι σε κάποιες σκηνές ο Urasawa τον παρουσιάζει σαν βάτραχο! Θα βοηθήσει κι αυτός στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Yukiji: Συμμαθήτρια και παιδική φίλη του Kenji. Στα σχολικά τους χρόνια η Yukiji ήταν αγοροκόριτσο και είχε βοηθήσει πολλές φορές την παρέα, δέρνοντας τους νταήδες Manbo και Yanbo που τους ενοχλούσαν. Όταν μετά από χρόνια o Kenji την συναντά, αυτή δουλεύει σαν τελωνιακός υπάλληλος. Η Yukiji θα βοηθήσει τον Kenji, ενώ στο δεύτερο μισό της ιστορίας ο ρόλος της είναι ακόμα πιο καταλυτικός.

Friend: Ο Friend είναι ο κύριος ανταγωνιστής της σειράς. Είναι ένας αινιγματικός ηγέτης μίας αίρεσης και το πρόσωπο του παραμένει κρυμμένο σε όλη την διάρκεια του manga, αφού η αποκάλυψη του είναι ένα από τα κύρια μυστήρια της σειράς. Ένας από τους στόχους του είναι να κατακτήσει όλον τον κόσμο, ενώ χρησιμοποιεί το σύμβολο που είχαν δημιουργήσει ο Kenji και η παρέα του για την μυστική τους ομάδα και ακολουθεί βήμα βήμα τα γεγονότα που περιγράφονται στο Book of Prophecy.

Otcho: Παιδικός φίλος του Kenji. Στην αρχή της ιστορίας είναι ο βασικός ύποπτος που μπορεί να κρύβεται πίσω από την μάσκα του Friend, κυρίως επειδή αυτός είχε ζωγραφίσει το σύμβολο όταν ήταν παιδιά. Σύντομα ανακαλύπτουμε ότι ο Otcho είχε εξαφανιστεί για αρκετό καιρό, αφού έχασε το γιο του και έμεινε δίπλα σε έναν μοναχό για να μάθει πολεμικές τέχνες. Κάποιοι τον φωνάζουν Shogun.

Kanna Endō: Στην αρχή της ιστορίας, δηλαδή 1997, εμφανίζεται σαν βρέφος και είναι η κόρη της αδερφής του Kenji. Στο δεύτερο μισό της ιστορίας η Kanna είναι η βασική πρωταγωνίστρια. Με το χάρισμα που έχει να επηρεάζει ανθρώπους, προσπαθεί να πείσει τους μαφιόζους της περιοχής να σώσουν τον Πάπα από μία επίθεση εναντίον του, που πιθανώς να έχει σχεδιάσει ο Friend και η οργάνωση του.

Kamisama (Θεός): Ένας μυστήριος, άστεγος γέρος με το ψευδώνυμο “Θεός“. Έχει το χάρισμα να προβλέπει πράγματα και θα βοηθήσει τον Kenji και τους φίλους του στην αναζήτησή τους.

20th_Century_Boys_v08c04p062_063

ΣΧΕΔΙΟ

Αν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω με μία μόνο λέξη το σχέδιο της σειράς, τότε θα έλεγα ότι είναι ρεαλιστικό. Ο Urasawa Naoki πλάθει τα πρόσωπα των χαρακτήρων με τέτοιο τρόπο που νομίζεις ότι οι εκφράσεις που παίρνουν είναι αληθινές. Έχει έντονα σχέδια και καταφέρνει να αποδώσει μία πολύ συγκεκριμένη ατμόσφαιρα στην ιστορία του. Το backround πολλές φορές δεν είναι τόσο προσεγμένο, πράγμα που πιστεύω ότι περνάει απαρατήρητο τις περισσότερες φορές.

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΣΤΥΛ

Σε ολόκληρη την διάρκεια της ανάγνωσης ένιωθα σαν να βρίσκομαι μέσα σε ένα φιλμ νουάρ ή αν προτιμάτε σε ένα μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, πάντα όμως με ένα πιο ενήλικο υπόβαθρο. Το μυστήριο είναι παντού, οι χαρακτήρες είναι αξιομνημόνευτοι και ο κόσμος του 20th & 21st Century Boys μοιάζει σαν ένα στενοσόκακο καλυμμένο με σκιές και δεν ξέρεις που πρέπει να στρίψεις για να ξεφύγεις, εκτός κι αν μπορέσεις να θυμηθείς που οδηγεί ο κάθε δρόμος, ο οποίος συνδέεται μ’ αυτό. Επίσης η ατμόσφαιρα είναι τόσο έντονα αληθινή που πολλές φορές ο mangaka κατάφερε να με κάνει να ανατριχιάσω (είτε από φόβο, είτε από έκπληξη) με το γύρισμα μίας σελίδας και ένα πλαίσιο του manga. Τέλος δεν πρέπει να λείψει από το στυλ η αναφορά στη ροκ μουσική. Το 20th & 21st Century Boys είναι ένα manga που έχει κουρδίσει από τις πρώτες σελίδες την ηλεκτρική του κιθάρα και τζαμάρει παραμορφωμένα classic rock εμβατήρια μέχρι την τελευταία του σελίδα.

Το είδος του manga μπορεί να χαρακτηριστεί ως seinen ( για ενήλικες), μυστηρίου, δράμα, ψυχολογικό, επιστημονικής φαντασίας και δράσης.

20thcentury5

ΣΧΟΛΙΑ

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι αν είστε λάτρης του Monster, πρέπει να σταματήσετε αυτήν την στιγμή την ανάγνωση του review και να διαβάσετε το 20th Century Boys. Σοβαρά, ακόμα εδώ είστε;

Για όλους τους υπόλοιπους λοιπόν, ας ξεκινήσουμε λέγοντας τι έχει και τι δεν έχει το manga. Το 20th & 21st Century Boys δεν έχει απίστευτη δράση, δεν έχει γρήγορη πλοκή, δεν έχει περιπέτεια, δεν έχει μαγικές δυνάμεις ή σούπερ ήρωες, δεν έχει έντονο χιούμορ, δεν έχει σεξ και δεν έχει ρομάντζο. Το 20th & 21st Century Boys έχει αξέχαστους χαρακτήρες, οι οποίοι είναι σούπερ ήρωες με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, είναι κωμικοί αλλά και δραματικοί ταυτόχρονα, έχει μυστήριο, αγωνία, τρόμο και παίζει με τα συναισθήματα σου. Η σειρά θα σε κάνει να κλάψεις, να γελάσεις, να κλαις και να γελάς ταυτόχρονα. Έχει στυλ και χαρακτήρα που δεν περνούν απαρατήρητα και θα σε κάνουν να νιώσεις σαν να έζησες για λίγες στιγμές στον κόσμο που δημιούργησε ο Urasawa Naoki.

Για να είμαι όμως αντικειμενικός, πρέπει να αναφέρω ότι η σειρά τείνει να γίνεται πολύ μπερδεμένη και σε διάφορα σημεία της, αναγκάστηκα να γυρίσω στις προηγούμενες σελίδες για να καταλάβω τι έγινε. Επίσης, ενώ η ιστορία και ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται το μυστήριο είναι υπέροχος, οι χαρακτήρες της σειράς είναι τόσοι πολλοί, που για χάρη της πλοκής μερικοί δευτερεύοντες (και ένας πρωταγωνιστής) αφήνονται στο backround και δεν μαθαίνουμε παραπάνω πράγματα γι’ αυτούς. Τέλος η ιστορία γίνεται τόσο περίπλοκη που ολοκληρώνεται αφήνοντας “ακάλυπτες” μερικές τρύπες που άνοιξε νωρίτερα. Το time skip (πέρασμα του χρόνου) και τα flashbacks (αναδρομές στο παρελθόν) είναι σίγουρα μερικά ακόμα στοιχεία που κάνουν την ιστορία πιο δυσνόητη, όμως προσωπικά και τους δύο τρόπους αφήγησης τους βρήκα διασκεδαστικούς και έκαναν τον κόσμο πιο ολοκληρωμένο.

Long story short, που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι, πιστεύω ότι το 20th και 21st Century Boys είναι ένα πραγματικό έπος μυστηρίου, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα manga του είδους. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους είναι λάτρεις των seinen, μυστηρίου και ψυχολογικών manga και πιστεύω ότι είναι μία καλή αρχή για όσους δεν έχουν διαβάσει ποτέ κάτι παρόμοιο, αρκεί να προσπεράσουν τις μικρές ατέλειες που ανέφερα παραπάνω. Όσο για εμένα, το 20th & 21st Century boys τυχαίνει να είναι εδώ και 5 χρόνια, που το διάβασα, το αγαπημένο μου manga και ήταν το πρώτο seinen που διάβασα ποτέ (αν εξαιρέσουμε το Hellsing). Αν σκεφτεί κανείς ότι από τότε που έπεσε στα χέρια μου το 90% των αναγνωσμάτων μου είναι seinen μάλλον ο Urasawa έκανε καλή δουλειά. Για να δούμε, εσείς τι λέτε;

20th_Century_Boys_v07c01p008

Υ.Γ: Ανέφερα πιο πάνω την τριλογία των ταινιών που έχουν κυκλοφορήσει για την σειρά. Τυχαίνει να τις έχω δει και προτείνω να τις δείτε, αν θέλετε, αφού διαβάσετε το manga. Είναι αρκετά καλοφτιαγμένες, με ωραίες ερμηνείες, όπως και πολύ καλή επιλογή ηθοποιών. Ωστόσο η εμπειρία της σειράς δεν είναι η ίδια στις ταινίες, ούτε σε περιεκτικότητα ούτε σε ατμόσφαιρα, αν και αποδίδουν πιστά την ιστορία (τουλάχιστον απ’ όσο θυμάμαι).

index_02

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *